Humus cu ardei copt #israel
Sunt deja cunoscuta in grupul de prieteni pentru faptul ca inventez retete, nu le notez si implicit nu le repet. Dar sunt unele preparate care sunt atat de bune incat e pacat sa nu le dai mai departe. Este si cazul acestui humus cu ardei copt, caruia ii dau si oficial titlul de cel mai bun humus pe care l-am mancat. Si am mancat in muuulte locuri din lume humus, plus tot ce am mai inventat eu acasa. Chiar mi-am depasit recordul si l-am avut de doua ori pe tasting table-ul Umami Brunch – la avanpremiera din februarie si la prima editie Umami Brunch de la Cluj. Ambele au avut tema Israel.
INGREDIENTE
500g naut cu bobul cat mai mare)
2 ardei copti si curatati de coaja si de seminte
2 linguri de pasta de susan bio (gasesti la Mega)
1 lingurita de chimion
zeama si coaja de la un lime
2 catei de usturoi (optional – eu folosesc doar daca stiu ca il mananc in ziua in care il prepar)
1 ceasca de apa foarte rece
2 linguri de muguri de pin coapte putin in tigaie sau la cuptor
2 linguri de ulei de masline
microplante de naut de la Microgreens (le gasesti in Mega-urile mari, la Metro sau la Selgros)
MOD DE PREPARARE
Fierberea
Stiu ca dureaza mai mult procesul, versus sa il cumperi direct fiert, insa gustul este mult mai bun si este si mai sanatos. Dupa ce il faci o data asa, te asigur ca rar ti se va mai intampla sa cumperi conserve. Daca totusi nu vrei sa faci si etapa asta, opteaza pentru nautul bio la borcan.
Pune nautul la hidratat intr-un vas cu apa in care ai dizolvat 1 lingura de bicarbonat de sodiu si asigura-te ca va ramane acoperit de apa. Isi va mari volumul cu aprox. 30%. Lasa-l in apa aproximativ 12 ore. Daca stii ca o sa depasesti timpul asta, pune-l mai bine in frigider.
Schimba apa in care ai hidratat nautul, pune sare si o lingurita de bicarbonat de sodiu si pune nautul la fiert la foc mic pentru 1h – 1h 30′. Verifica din cand in cand boabele de naut. Timpul de fierbere difera, deci e nevoie sa il supraveghezi, dar fara sa il amesteci prea tare pentru ca risti sa spargi boabele de naut. Eu daca tot fac asta, profit si ii iau si spuma care se formeaza cand incepe sa fiarba. Nautul e fiert atunci cand observi ca unele boabe deja se decojesc si bobul are o usoara consistenta cremoasa. Ideea e sa eviti si sa cazi in extrema in care deja boabele se dezintegreaza. Eu iau vreo 5 linguri de naut cu cateva iminute inainte ca sa le folosesc pentru decor si sa mai integrez cateva si in compozitie pentru un plus de textura.
Decojirea
Cand nautul este fiert, ia-l de pe foc si pune-l in apa rece. Urmeaza etapa cea mai putin placuta -indepartarea cojilor, dar cea care iti va oferi cel mai catifelat naut pe care l-ai mancat, plus te va feri de eventuale dureri de stomac . Las un video care e cat de poate de simplu de inteles.
Prepararea
Scurge bine apa si pune boabele de naut intr-un blender impreuna ardeiul copt si usturoiul (optional). Adauga jumatate din cantitatea de apa si mixeaza la viteaza maxima pentru 30 de secunde. Adauga sare, piper, pasta de susan, chimion, zeama si coaja de lime si mixeaza pentru inca un minut la viteza maxima. Verifica gustul si consistenta si ajusteaza in functie de preferintele tale cu apa rece (pentru consistebta), zeama de lime (in caz ca e prea dulce de la ardei) si/sau sare. E important ca humusul sa fie foarte catifelat si de consistenta unei smantani groase. De cele mai multe ori il consumam la cateva ore dupa preparare, ori urmatoarea zi, asa ca humusul oricum se va mai intari si va deveni mai vascos, ceea ce nu cred ca vrei.
Montarea
Amesteca humusul cu jumatate din cantitate de boabe de naut pastrate si aseaza compozitia in vasul dorit. Ia o lingura si cu miscari circulare, creeaza niste mini-valuri. Presara semintele de pin si stropeste cu ulei de masline ca sa impiedici uscarea humusului la suprafata. E bine sa il si acoperi cu ceva pana il consumi, din acelasi motiv. Eu restul de boabe pastrate le trag putin la tigaie cu cateva condimente si un catel de usturoi pe care apoi il indepartez si inainte sa pun humusul pe masa, adaug si boabele. Forma asta de humus mai poarta numele de muhabasa. Iar the final touch sunt microplantele de naut care potenteaza gustul si iti creaza si un contrast superb.
La ultima etapa cred ca ai experienta. Mananca-l cu o lipie crocanta sau varianta mai dietetica, cu cateva sticks-uri de morcovi sau telina apio. Ori daca chiar te simti in forma, fa-ti rapid un wrap dintr-o clatita de oua (adica ompleta super subtire) in care mai adauga si putin patrunjel tocat marunt si asezonat cu sare, piper si zeama de lamaie.
Acest preparat a fost inclus in meniul Umami Brunch – A taste of Israel.
Umami Brunch este un concept de eveniment lunar dedicat food lover-ilor și organizat sub forma unui tasting table pe care se regăsesc gusturi specifice diverselor locuri din lume, în funcție de tematica fiecărui eveniment (de fiecare data, bucataria altei tari), dar și comfort food, adică acele preparate care ne amintesc de acasă. Daca vrei sa fii la curent cu urmatoarele editii Umami Brunch, da join comunitatii food loverilor.