Humus cu ardei copt #israel

TOUCH THE WORLD

Humus cu ardei copt #israel

Sunt deja cunoscuta in grupul de prieteni pentru faptul ca inventez retete, nu le notez si implicit nu le repet. Dar sunt unele preparate pe care chiar daca stiu ca vor trece niste ani pana le va mai veni poate randul sa le reiau, sunt atat de bune incat e pacat sa nu le dai mai departe. Este si cazul acestui humus cu ardei copt, caruia ii dau si oficial titlul de cel mai bun humus pe care l-am mancat. Si am mancat in muuulte locuri din lume humus, plus tot ce am mai inventat eu acasa.

 

INGREDIENTE
500g naut (ideal bio si cu bobul cat mai mare)
2 ardei copti
2 catei de usturoi romanesc
2 linguri de ulei de masline
2 linguri de pasta de susan bio (gasesti la Mega)
1 lingurita de chimion
zeama si coaja de la un lime

 

MOD DE PREPARARE

Fierberea
Stiu ca dureaza mai mult procesul, versus sa il cumperi direct fiert, insa gustul este mult mai bun si este si mai sanatos. Dupa ce il faci o data asa, te asigur ca rar ti se va mai intampla sa cumperi conserve. Daca totusi nu vrei sa faci si etapa asta, opteaza pentru nautul bio la borcan.

Pune nautul la hidratat intr-un vas cu apa in care ai dizolvat 1 lingura de bicarbonat de sodiu si asigura-te ca va ramane acoperit de apa si cand isi va mari volumul cu aprox. 30%. Lasa-l in apa aproximativ 12 ore. Daca stii ca o sa depasesti timpul asta, pune-l mai bine in frigider.

Schimba apa in care ai hidratat nautul, pune sare (aprox. 1 lingura) si o lingurita de bicarbonat de sodiu si pune nautul la fiert la foc mic pentru 1h – 1h 30′. Verifica din cand in cand boabele de naut. Timpul de fierbere difera, deci e nevoie sa il supraveghezi dar fara sa il amesteci prea tare pentru ca risti sa spargi boabele de naut. Eu daca tot fac asta, profit si ii iau si spuma care se formeaza cand incepe sa fiarba. Nautul e fiert atunci cand observi ca unele boabe deja se decojesc si bobul are o usoara consistenta cremoasa. Ideea e sa eviti si sa cazi in extrema in care deja boabele se dezintegreaza.

 

Decojirea
Cand nautul este fiert, pastreaza o cana din apa in care a fiert si apoi pune apa rece peste naut. Urmeaza etapa cea mai putin placuta -indepartarea cojilor, dar cea care iti va oferi cel mai catifelat naut pe care l-ai mancat, plus te va feri de eventuale dureri de stomac . Las un video care e cat de poate de simplu de inteles.

 

Prepararea
Scurge bine apa si pune boabele de naut intr-un blender impreuna cu usturoiul si ardeiul copt. Eu opresc doua maini de boabe intregi pe care le incorporez la final pentru a crea doua texturi diferite. Adauga o ceasca mica din apa in care a fiert nautul si mixeaza la viteaza maxima pentru 30 de secunde. Adauga sare, piper, pasta de susan, chimion, zeama si coaja de lamaie,  uleiul de masline si mixeaza pentru inca un minut la viteza maxima. Verifica gustul si consistenta si ajusteaza in functie de preferintele tale cu apa oprita, zeama de lamaie si/sau sare. E important ca humusul sa fie foarte catifelat si de consistenta unei smantani groase. De cele mai multe ori il consumam la cateva ore dupa preparare, ori urmatoarea zi, asa ca humusul oricum se va mai intari si va deveni mai vascos, ceea ce nu cred ca vrei.

 

Montarea
Amesteca humusul cu boabele de naut pastrate si aseaza compozitia in vasul dorit. Daca creezi si un contrast, cu atat mai apetisant. Ia o lingura si cu miscari circulare creeaza niste mini-valuri. Presara semintele de pin si stropeste cu ulei de masline ca sa impiedici uscarea humusului la suprafata. E bine sa il si acoperi cu ceva pana il consumi, din acelasi motiv.

 

La ultima etapa cred ca ai experienta. Mananca-l cu o lipie crocanta sau varianta mai dietetica, cu cateva sticks-uri de morcovi sau telina apio. Ori daca chiar te simti in forma, fa-ti rapid un wrap dintr-o clatita de oua (adica ompleta super subtire) in care mai adauga si putin patrunjel tocat marunt si asezonat cu sare, piper si zeama de lamaie.

 

 

 

LEAVE A COMMENT