Fritatta cu anghinare si rosii uscate #Sicilia

TOUCH THE WORLD

Fritatta cu anghinare si rosii uscate #Sicilia

Fiecare bucatarie din lume are propriul mod de a gati ouale, iar Sicilia a ales sa le combine cu cartofi si apoi, dupa gust, sa adauge diverse branzeturi si/sau legume. Reteta e foarte asemanatoare cu varianta spaniola de tortilla, bucataria siciliana avand multe influente din bucataria Spaniei.

Aceasta varianta de fritatta am gatit-o in iunie, la Umami Brunch – a taste of Sicily si s-a numarat printre cele mai apreciate preparate din meniu.

 

INGREDIENTE (2 persoane)
4 oua de tara
1 cartof bio cat un pumn
5 bucati de anghinare taiate felii subtiri
2 rosii uscate in ulei taiate felii subtiri
busuioc verde. Eu prefer  de la Microgreens (gasesti in Mega Cobalcescu, Magheru, Ion Mihalache, Plaza, Barbu Văcărescu sau la Metro si Selgros), dar merge si busuioc normal (5-6 frunze)
3-4 fire de chivas (optional)

 

MOD DE PREPARARE

Fierbe cartoful in coaja 30 de minute si apoi muta-l in cuptor la 180 de grade cu ventilator pentru inca 30 de minute (dupa 15 minute intoarce cartoful). Sigur ca poti sa maresti cantitatile, ca sa nu faci risipa de curent/gaze. Ori daca nu, poti pune si alte legume la cuptor, ca sa le ai pentru urmatoarea masa.

Decojeste cartoful si taie-l pe orizontala in felii cat mai subtiri.

Pune ouale intr-un castron, condimenteaza cu sare, piper si putina nucsoara (te scapa de mirosul ala greu de ou copt) si apoi bate-le cat sa se omogenizeze. Nu e cazul sa exagerezi. Chiar arata bine si cu cateva firicele de albus.

Ia o tava de 10 x 5 cm sau ceva simular. In functie de dimensiune, o sa ai o fritatta mai groasa sau mai subtire, In varianta asta ar trebui sa iti iasa cu 3 straturi de cartofi. Unge tava cu ulei. Eu la copt folosesc doar ulei de cocos pentru ca este singurul ulei vegetal care nu devine toxic la temperaturi mari si e si sanatos. Dar poti alege si ulei de masline sau ce ulei folosesti tu pentru copt.

Pune in tigaie 2 linguri din oul batut isi intinde-l cu ajutorul unei felii de cartofi. Apoi continua sa asezi cartofii pana ai un strat complet. Toarna o parte din oua cat sa se acopere bine cartofii si apoi mai aseaza un strat in care mixeaza cartofii cu anghinarea. Mai adauga o parte din oua cat sa acopere si stratul doi si finiseaza cu inca un strat de cartofi cu anghinare, plus restul de ou, cat se se acopere toate spatiile dintre legume.  Pune cateva frunze de busuioc si firele de chivas, dar ai grija sa fie cat mai plate pe suprafata fritattei. Eventual scufunda-le un pic cu degetul ca sa nu se arda.

Baga tava la cuptorul preincalzit la 18o de grade (program cu ventilator) pentru 15 minute. Dupa ce se scurge timpul, scoate putin tava si aseaza feliile de rosii uscate. E greu de estimat cat ii va lua fritattei sa se coaca. Depinde de cate straturi iti ies si in ce tava gatesti. Varianta in doua straturi la mine a fost gata in doar 10 minute, dar pe cea in trei straturi si facuta in tava mare pentru Umami am copt-o 40 de minute. Verifica sa fie in coapta in centru si daca ti se pare ca ii ia mult, poti sa o acoperi si cu o folie de aluminiu. Eu am avut noroc ca la AWE sa gatesc in cuptorul performant de la Teka, asa ca tava de cuptor avea capac de sticla care s-a potrivit perfect cu nevoile mele.

umamibrunch

Iti recomand sa pui langa fritatta o salata de ardei copt de sezon, o salata de hribi sau o salata de spanac crocant stropit cu putin otet balsamic si ulei de masline si parfumat cu cateva fire de ceapa proaspata. Daca iti vin prietenii la micul dejun, poti sa o pregatesti dinainte, pentru ca e la fel de buna si la temperatura camerei.

 

LEAVE A COMMENT