Dal de linte cu cartofi dulci si spanac #srilanka

TOUCH THE WORLD

Dal de linte cu cartofi dulci si spanac #srilanka

Reteta asta, ca multe altele care mi se intampla sa le gatesc, au pornit de la doi cartofi dulci copti pe care ii aveam in frigider, niste spanac in primejdie sa se strice si  pofta de India. Dar cum aveam niste condimente din Sri Lanka, am zis sa merg un pic mai la sud si a iesit acest dal vegetarian, cremos, plin de arome si de culoare. Plus ca in 30 de minute a fost gata.

 

INGREDIENTE (4 portii)
320g linte rosie (eu am avut neagra la dispozitie)
2 cartofi dulci
50g spanac
1 ceapa
2-3 fire de ceapa verde taiate marunt
2 catei de usturoi taiati fin
2 lingurite de turmeric
4 linguri de lapte de cocos
1/2 ardei iute sau cat iti place de iute tocat marunt
1 lingurita de seminte de fenugreek (schinduf)
1/2 lingurita de boabe de mustar
1/2 lingurita de boabe de coriandru
2 frunze de curry (daca ai)
1 lingurita chimion macinat
ulei de masline
zeama de la jumatate de lime
Coriandru proaspat

Incalzeste cuptorul la 200 de grade pe functia cu ventilator. Spala cartofii, sterge-i de apa, taie-i in patru pe lungime si unge feliile cu 1/2 lingura de ulei de masline. Aseaza cartofii intr-o tava in care ai pus hartie de copt, pune 1/2 liongurita de sare peste ei si da-i la cuptor pentru 30 de minute.

In timpul asta, spala lintea si pune-o la fiert cu 700ml de apa, ceapa taiata in patru si 1 lingurita de turmeric. Mai completeaza cu apa fierbinte daca va fi nevoie. Timpul de fierbere depinde de ce linte folosesti, iar la final ar trebui sa ai o consistenta destul de lichida, ca sa poti incorpora si spanacul.

Pune intr-o tigaie usturoiul, ceapa, ardeiul iute si 1 lingura de ulei de masline. E important sa le pui pe toate in acelasi timp, ca sa nu se arda. Gateste-le la foc meniu pentru 2-3 minute, apoi adauga turmericul ramas, semintele de fenugreek, boabele de mustar si coriandru, frunzele de curry si chimionul. Continua sa le gatesti pentru inca un minut si apoi da-le deoparte.

Cand lintea este fiarta, scoate ceapa, adauga spanacul si amesteca de cateva ori. Apoi adauga laptele de cocos, zeama de lamaie, cartofii dulci taiati bucati de 2cm si compozitia de ceapa cu condimente. Amesteca usor ca sa nu se sparga cartofii, gusta si mai completeaza cu sare, daca e nevoie.

Preparatul final va fi unul cremos, nu compact sau uscat – asa ca mai completeaza cu putina apa fierbinte, in cazul in care simti ca e nevoie. Nu ai cum sa dai gres, d-asta imi plac mie curry-urile si dal-urile si toate tocanitele lumii.

Pune dal-ul in castroane si adauga coriandru proaspat tocat. Eu mai aveam si niste microgreens. Daca mai ai energie, coace si cateva lipii. Andreea de la Taste Baazar face unele excelente. Mie uneori imi e lene si amestec doar niste faina cu apa, sare si putin ulei – adica turtele bunicii.

 

 

 

LEAVE A COMMENT