Ciocolată de casă cu migdale și vișine deshidratate #romania
Sunt cateva deserturi care sunt atat de simplu de facut incat parca simt ca nici nu merit laudele, asa ca de cele mai multe ori, fac tot posibilul sa le evit. Doar ca aceasta ciocolata de casa este atat de iubita de cei dragi, incat ajung sa o fac cel putin o data pe an (e o performanta pentru mine).
Imi place in schimb foarte mult ca este o reteta versatila, asa ca imi pot manifesta creativitatea alegand de fiecare data alte combinatii de nuci, condimente si fructe. De data asta am mers pe migdale coapte si visine deshidratate, dar poti alege nuci romanesti cu stafide, alune de padure cu goji, etc. De asemenea poti opta pentru o varianta fara cacao, adica ciocolata alba. Mie imi place cu cocos si bucati de mango deshidratat.
INGREDIENTE
380g lapte praf
260g zahar sau un pic mai mult daca iti place foarte dulce
150g unt cu 82% grasime
150ml apa
60g cacao
100g migdale pe care le-am copt la 200 de grade pana le-a crapat putin pielita (cam 10 min)
2 pumni de visine deshidratate pe care le-am hidratat 30 de minute in zeama de portocala cu putin rom si scortisoara
scortisoara si nucsoara (eu am pus 1,5 lingurite de scortisoara si jumatate de lingurita de nucsoara)
+ o tava de aprox. 30×20 sau 20 de mini-forme de briose de silicon, sau chiar de hartie.
MOD DE PREPARARE
Prima data pui visinele la hidratat si migdalele la copt in cuptorul preincalzit. Dupa ce s-au racit cat de cat migdalele, le tai in patru. Aici te poti juca oricat de mult vrei. Eu am pus jumatate de cantitate in aluat si cu restul am decorat bucatile de ciocolata. Visinele le scurgi (mai exact le storci) foarte bine de lichid.
Unge formele de briose cu putin unt. Ideea e sa ungi toata suprafata, fara insa a lasa bucati netopite. Daca ai optat pentru tava, atunci pune doar putin unt si apoi lipeste o folie de plastic pe toata suprafata. Ideal este ca folia sa fie cat mai intinsa, pentru ca ciocolata sa aiba o suprafata neteda.
Iti sugerez sa iti pregatesti dinainte toate ingredientele si abia apoi sa treci la pasul urmator.
Pune apa cu zaharul intr-o oala si dupa ce incepe sa fiarba, mai lasa-le 5 minute la foc mic, timp in care amesteci din cand in cand. Ia oala de pe arajaz, adauga untul si amesteca repede pana se topseste, Incorporeaza laptele praf in timp ce amesteci cu telul si apoi adauga si cantatitatea de cacao si condimentele. Ideea e sa te misti cat mai repede pentru ca pe masura ce timpul trece, ciocolata se ingroasa si va fi mai greu sa o manevrezi.
Amesteca cu o lingura de lemn jumatate de cantitate de migdale, plus visinele, si apoi pune ciocolata in tava/forme. Decoreaza ciocolata cu migdalele ramase. Pune o folie peste ciocolata, dar ai grija sa nu atinga suprafata si da la rece pentru cateva ore. Apoi e timpul sa iti faci o cafea si sa te bucuri de acest desert de sarbatoare.
V-am zis ca abia ce am facut furori cu ciocolata asta la petrecerea de Craciun? Dar nu ma laud, ca e prea usor de facut 🙂