Chokladbollar – biluțe de ciocolată cu cafea, îmbrăcate în fulgi de cocos și zmeură deshidratată #suedia
Suedezii preferă să nu traducă cuvântul Fika, ca nu cumva să îi știrbească din valoare. Dar cât nu ne aud ei, vă spun că descrie activitatea de a ieși la cafea și ceva dulce. Mult dulce, pentru că suedezii iubesc deserturi. Cât despre cafea, sunt printre cei mai mari consumatori din lume. Fika se poate întâmpla la orice oră și oriunde, idee fiind să petreci timp de calitate și să te bucuri de aceste două preparate
Chokladbollar e nelipsit din orice vitrină și oricât de modest pare, chiar e printre deserturile preferate în Suedia. Pe noi ne-a inspirat să creăm o variantă mai sănătoasă, că tot aveam exces de zhăr și grăsimi în celelalte preparate de pe tasting table-ul Umami Brunch Suedia, așa că am păstrat înfățișarea, dar am umblat puțin la fond. Am înlocuit ovăzul, untul și zahărul cu caju și fructe deshidratate. Dacă vrei, poți să mai scoți o parte din caju și să pui în locul lui fulgi de ovăz, ca să fii mai aproape de original, dar nouă nu prea ne-a plăcut textura. Poți pune condimente, alt tip de nuci sau de fructe deshidratate. Imaginația e limita, doar păstrează proporția de uscat – lipicios – lichid.
INGREDIENTE
90g caju
60g curmale deshidratate făra sâmburi
30g prune deshidratate făra sâmburi
15g cacao (aproximativ 3 lingurițe)
espresso rece (eu am folosit Nespresso Colombia pentru că are note de fructe roșii)
sirop de agave/miere, în funcție de preferințe (aș porni cu 1/2 linguriță)
fulgi de cocos amestecați cu zmeură deshidratată spartă
MOD DE PREPARARE
Hidratează pudra de cacao cu cafea până devine o pastă. Adaugă lichidul puțin câte puțin și ai grijă că în cazul în care cafeaua e fierbinte, va fi nevoie de mai puțină.
Pune caju și fructele deshidratate în blender (după ce te-ai asigurat că nu au nicio rămășiță de sâmbure, altfel vei ruina tot amestecul). Mixează prima dată la viteză mică pentru câteva secunde, curăță vasul și omogenizează ușor amestecul, iar apoi continuă să mizexi la viteză mare până ai consistența dorită. Mie îmi place să fie ușor mai texturat, dar dacă vrei fin, atunci macină prima dată caju (cu grijă să nu se transforme în unt și sa devină umed).
Abia după ce ai consistența dorită, adaugă pasta de cacao cu cafea și indulcitorul. Mixează înca 10 secunde și gata. Amestecul ăsta nu poate fi ruinat. Ideea e să ai o consistență tare și lipicioasă. Dacă e prea lichid, atunci mai adaugă niște fină de cocos sau de ovăz sau niște nuci măcinate separat și apoi mestecă cu o spatulă. Blenderul nu va mai face față în acest punct.
Umezește-ți mâinile cu apă și formează biluțe din aluatul obținut, netezindu-le cu modul palmelor. Apoi scufundă-le în amestecul de nucă de cocos. Eu le-am decorat și cu un bănuț de ciocolată Ruby.
Pot sta la frigider într-o caserolă pentru câteva zile și sunt excelente la Fika, alături de o cafea caldă și prieteni dragi.