Ceviche de peste cu grapefruit #Mexic
Sunt gusturi si bucatarii pe care o data ce le descoperi, felul in care gatesti se transforma. Asta ni s-a intamplat si noua cu mancarea mexicana dupa editia Umami Brunch dedicata Mexicului. Pe langa faimoasele salsas care deja nu ne mai lipsesc din frigider si care devin oricand baze pentru mancarurile pe care le gatim, dar si condimente, lime-ul a devenit aliatul nostru. Daca pana acum il foloseam in general ca sa dam aroma sau gust acru, acum il folosim constant ca metoda de gatire a pestelui si fructelor de mare.
La Umami Brunch – Mexico mi amor, acest ceviche a fost cel mai apreciat preparat de pe tasting table si cel mai rapid de facut. Secretul consta in calitatea si prospetimea ingredientelor. Si nu o spun doar pentru ca suna bine, ci pentru ca doar de asta va depinde preparatul tau.
Ceviche e originar din Peru, insa il gasesti in toata America Latina. Pe scurt, peste sau fructe de mare foarte proaspete, „gatite” in suc de lime si cel mai des asociate cu ceapa, rosii, coriandru si nelipsitul chili.
Noi am ales bibanul de mare de la Raionul Floreasca, caruia i-am dau si un shot de tequila, ca sa fie pregatit de fiesta mexicana, am pus si putin grapefruit ca fie în ton cu cocktail-ul Paloma si l-am asezat pe toastada crocanta de porumb albastru coapta de Grain Trip
INGREDIENTE
350g file de biban de mare sau alt peste alb, ideal salbatic
lime
3-4 rosii mici cat mai tari (noi am folosit kumato de la Legoomi)
1 shot de tequila
ardei iute
1 ceapa albă taiata cuburi
sare
coriandru (noi am folosit microcoriandru de la Microgreens pentru ca are un gust mult mai light)
2 felii de grapefruit fara coaja si taiate triunghiuri mici
zeama de la grapefruitul ramas
Pentru servire
Mini tortilla pe care le prajesti in putin ulei si apoi le scoti pe un servetele absorbant
Guacamole (simplu, doar cu avocado copt, lime si sare, musai la temperatura camerei)
MOD DE PREPARARE
Taie file-urile de peste in patratele, da-le sare. Toaca ardei iute rondele, in functie de cat de picant mananci, dar tine cont ca in lamaie se duce foarte mult din iuteala. Eu am pus ardei iute romanesc taiat rondele si am incercat sa ii indepartez semintele. Adauga coriandru in functie de cat il tolerezi, dar e musai sa fie prezent. Daca nu esti neaparat fan, poti pune microcoriandru, o sa vezi ca are un gust foarte placut. Crede-ma, am testat deja pe vreo 150 de oameni in trei editii de Umami, iar o buna parte nu erau fani coriandru. O alta varianta e sa pui coriandru netaiat si inainte sa mananci sa il scoti sau sa pui unul proaspat. Stoarce grapefruitul peste peste, completeaza cu suc de lime pana amestecul este acoperit in totalitate si adauga si shot-ul de tequila. Amesteca usor si pune-l la frigider pentru cel putin doua ore.
Cand faci prima data ceviche, iti sugerez sa incepi sa gusti pestele dupa prima ora si apoi din 30 in 30 de minute. Asa o sa identifici cat de „gatit” iti place. Mai depinde si de peste, deci oricum are mereu nevoie de atentie, dar eu stiu ca mie imi place marinat aproximativ 3h.
Cu 30 de minute inainte sa fie gata pestele, pune peste ceapa apa fiarta si apoi scurge apa. Asa indepartezi mirosul puternic si din iuteala. Toaca si rosiile cubulete, amesteca-le cu ceapa, adauga putina sare si acopera-le si pe ele cu suc de lime. Da la frigider pana e gata pestele. La final, amesteca pestele cu rosiile si ceapa si adauga si grapefruitul
Ceviche e musai sa fie mancat in aceiasi zi, adica exact dupa ce s-a terminat procesul de „gatire”, altfel pestele o sa se gateasca prea mult. Asa ca pune un strat generos de guacamole pe tostada si o lingura de peste si bucura-te de Mexic. Nu strica un pahar de Paloma langa. Chiar e indicat.