Camembert copt cu nuci, rozmarin și usturoi #Franta
Primul preparat pe care le-am pus in meniul Umami Brunch – Vive la France a fost camembertul copt. Descoperisem reteta cu ceva ani in urma, intr-un bistro frantuzeasc, iar de curand testasem si varianta cu camembertul romanesc de la Timian. Si oricat de mult calatorim si iubim produsele autentice, alegem sa consumam produse locale, daca asta nu presupune un compromis la calitate sau la gust.
Rotita din lapte de vaca cu interior cremos, crusta de mucegai alb si gust puternic de unt a fost inventata in Normandia, de catre Marie Harel. Din 1982, camembert de Normandie este denumire de origine protejata si poate fi folosita doar de producatorii din Normandia care respecta reteta traditionala, adică folosesc lapte nepasteurizat. Inteleg insa ca din 2021 este posibil sa scrie DOC si pe cele facute din lapte pasteurizat, asa ca francezii fac lobby pentru salvarea camembertului.
Revenind la reteta noastra, in 15 minute ai parte de o cina dementiala, iar daca mai pui langa o bagheta proaspata si un Chardonnay, un Chenin Blanc, niste bule sau poate chiar un vin rosu mai usor, cum este Pinot Noir-ul din Noua Zeelanda sau chilianul Carmenere, o sa te simti ca la un restaurant cu multe bonete.
INGREDIENTE (2 persoane)
1 rotita de camembert (Si la brunch si acasa am folosit camembertul romanesc de la Timian. In Bucuresti, il gasesti la bacania János Bácsi din Dorobanti sau la Nasul Rosu.
2 nuci coapte
2 catei de usturoi in coaja
1/2 lingurita de miere
5-6 ace de rozmarin
1 smochina uscata (optional)
MOD DE PREPARARE
Incalzesti cuptor la 180 de grade, selecteaza programul cu ventilator si pune cateii de usturoi in cuptor pentru 10 minute. Cresteaza adanc rotita de camembert ca si cum ai juca x si 0 pe suprafata ei. Infige din loc in loc cate o bucatica de usturoi copt (fara coaja :D), acele de rozmarin (poti sa le dai cu putin ulei inainte ca sa nu se usuce), nucile si smochinele (optional), pune rotita in cutia de lemn in care a venit camembertul si distribuie mierea pe suprafata ei. Da la cuptor pentru 8-10 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Timpul de coacere depinde de la cuptor la cuptor, dar poti testa din cand in cand ca sa vezi daca ai obtinut o textura cremoasa ca a unui fondue. Uneori coaja camembert-ului te poate induce in eroare, deci verifica sub coaja. Iti recomand sa eviti sa il coci pana devine uleios.
Scoate camembertul din cuptor si mananca-l imediat. Lasa furculitele. Ai nevoie doar de o bagheta proaspata sau de o paine cu nuci.
Acest preparat a fost inclus in meniul Umami Brunch – Vive la France.
Umami Brunch este un concept de eveniment lunar dedicat food lover-ilor și organizat sub forma unui tasting table pe care se regăsesc gusturi specifice diverselor locuri din lume, în funcție de tematica fiecărui eveniment (de fiecare data, bucataria altei tari), dar și comfort food, adică acele preparate care ne amintesc de acasă. Daca vrei sa fii la curent cu urmatoarele editii Umami Brunch, da join comunitatii food loverilor.