Cafea à la Cluj
*Acest articol este updatat la fiecare vizita in Cluj. In prima varianta a fost publicat in 2016
Suntem indragostiti de cafea, asa ca am vrut sa aflam unde se bea cea mai buna cafea in Cluj. Un prieten drag, la randul lui pasionat de cafea, ne-a fost ghid pentru un weekend.
Doua lucruri le stiam sigur – clujenii petrec mult timp in oras si sunt dispusi sa investeasca in calitate. E de ajuns sa te plimbi 30 de minute de-a lungul celor doua strazi principale din centrul Clujul si te vei convinge. Oriunde privesti, o sa observi un bar, o cafenea sau un restaurant. Indiferent ca este luni seara sau sambata la ora 9, clienti tot se gasesc. Probabil ca numarul mare de clienti ii si motiveaza pe antreprenorii clujeni din HoReCa sa investeasca atat de mult in design. Aici am vazut cele mai frumoase localuri din Romania si cu adevarat impresionant este ca sunt chiar multe.
Asa ca inainte sa plecam in cautarea celei mai bune cafele din Cluj, stiam sigur ca o vom savura intr-un loc pe masura.
Daca ii intrebi pe clujeni unde poti sa bei o cafea buna, prima data te trimit la Olivo. Atat de mult au incercat sa ne convinga, incat data trecuta cand am fost in Cluj am facut cumva si am evitat-o. Nu si de data asta. Si bine am facut ca i-am dat o sansa. O merita din plin.
Am ajuns la Olivo sambata dimineata, cu gandul sa trimitem cateva mail-uri in liniste, in timp ce savuram cafeaua mult laudata. Prima data ne-a surprins customer service-ul. Ne indreptam usor catre singura masa libera de doua locuri (pe mesele mai mari scrie ca sunt rezervate pentru grupuri de 3-4 persoane) si imi spuneam in gand ca soarele bate fix pe ea si o sa imi fie greu si sa tin ochii deschizi. Nu am gandim bine, ca deja baiatul care se ocupa de servire lasa jaluzele mai jos si tragea cu ochiul la masa noastra, cat sa potriveasca felul in care cadeau razele in local. Cafeaua avea deja o bila alba, chiar inainte sa o vedem macar in meniu.
Am ales Flat white si espresso. Constiinta mi-a tras repede semnalul de alarma si mi-a amintit ca e bine sa evit combinatia de cafea cu lapte, asa ca am indraznit sa intreb daca au lapte vegetal. Nu numai ca aveau, dar mi-au propus lapte de migdale. A doua bila alba. Dar proba adevarului ramane tot cafeaua.
Olivo Caffe are prajitorie proprie, asa ca se poate lauda ca isi controleaza singura calitatea cafelei. Prietenul nostru ne-a povesti ca barista la Olivo este un baiat premiat la competitiile de profil. Iar pasiunea si competenta chiar se simt de la prima gura de cafea.
Oamenii vin aici pentru cafea, insa e greu sa rezisti tentatiilor culinare din meniu. Am testat si noi cateva si ne-au placut la nebunie.
Nu in ultimul rand, ne-a cucerit eleganta acestui bistro cu arcade parca desenate si culori care iti mangaie retina.
Doar ca acum, ni s-a spus, nu se mai bea la Olivo cea mai buna cafea, ci vis-a-vis.
Trebuie doar sa treci bulevardul Eroilor si ajungi la – Roots. Aici oamenii isi beau cafeaua la bar si la masuta cu doua locuri de la geam. Designul este mai simplist, barista este de data asta in centrul atentiei, iar putinele felurile de mancare (quiche, croissante si sandvish-uri) sunt expuse intr-o mini-vitrina.
Cafeaua care a reusit sa detroneze liderul local e venita de la Bucuresti, de la Origo (fara indoiala cea mai buna cafea din Bucuresti). Chiar m-a suprins mandria cu care ne-a comunicat barista provenienta cafelei, dar si deschiderea prietenului nostru. De multe ori clujenii sunt mai duri cu lucrurile care vin din capitala, dar acum mi s-a parut ca erau chiar partinitori.
Al treilea loc in care ni s-a spus ca e musai sa ajungem este la Meron, zis si Starbucks-ul clujean. „O sa mai auziti de ei”, ne-a avertizat prietenul meu cu mandrie in glas. „O sa se extinda foarte mult in urmatoarea perioada. O sa vedeti.” Asa a si fost. Acum a ajuns si in Bucuresti.
Nu am rezistat tentatiei, asa ca am dat o fuga pana acolo. Ei se prezinta asa: We are Meron, and we want to give you the boost for a great and amazing day. Spatioasa, cu design fresh care ii pune in lumina pe cei care l-au creat, Meron este un co-working space.
Meniul este afisat tot ca la Starbucks, mesele sunt si ele asemanatoarea, doar ca au scaune cu mai multa personalitate. Aici esti servit la masa, dar comanda trebuie sa o faci tot la bar. Ne-a placut ca aveau un shake dedicat lui Leonardo di Caprio. Spuneau ca anul asta Oscarul trebuie sa ajunga la el si se pare ca au avut dreptate.
Mai tarziu in lista noastra a aparut si Bujole, dar a mers direct pe primul loc in top. Cafeaua este la fel de buna ca la Olivo, chiar identica, pentru ca ambele sunt detinute de acelasi antreprenor, cel care are si lantul de restaurante Marty. La Bujole insa gasesti cel mai frumos design din Cluj, cele mai armonioase combinatii de culori si texturi, dar si cea mai buna mancare. Daca iti bei dimineata cafeaua aici, te sfatuim sa o insoteste de un Pain Perdu, un cozonac frantuzesc cu crema de vanilie, nuci si fructe proaspete.narr
Narcoffee este cea mai noua si relevanta aparitie pe piata cafelei de specialitate, mai ales ca si-a propus inca de la inceput un sistem de franciza, mai ales ca printre fondatori se numara Dan Isai, clujeanul din spatele SaladBox. Alaturi de el este si proprietarul Olivo si Bujole, asa ca nu putea sa fie decat un lant cu viziune, calitate si customer service excelent. Asa si este. Designul fiind insa mai simplist, intunecat si usor inconfortabil, cel putin pentru ce cautam noi cand mergem in Cluj, preferam Narcoffee exclusiv pentru To Go.
Nu atat de buna, dar cu siguranta spectaculoasa, este cafeaua de la Captain Bean. Bicicleta cu cafea este pentru oamenii in miscare care vor sa isi inceapa dimineata cu miros de cafea si incarcati de energia pozitiva a baietilor care zambesc cu aceiasi pofta si la minus multe grade.
Clujul e intr-o continua transformare, asa ca abia asteptam sa continuam cautarea la urmatoarea noastra vizita. Pana atunci, stim ca vrem sa ne mai bucuram de atmosfera de la Bujole sau Olivo, iar de cafeaua de la Roots ne vom bucura direct de la sursa.
Voi ce cafea a la Cluj ne recomandati?