Banh xeo – clatite vietnameze cu creveti #vietnam
Good morning, Vietnam!, am spus in dimineata asta si am intrat in bucatarie ca sa fac ultimul test al retetei de bánh xèo, clatita vietnameza originara din Hoi An cu care deschidem Umami Pop-Up Dinner.
Desi ai zice ca e omleta, super crocanta cu creveti si carne de porc e o clatita cu aluat de lapte de cocos, doua tipuri de faina, ambele fara gluten, plus turmeric. Cat s-a odihnit aluatul la frigider, am pregatit si un sos simplu care face parte din ADN-ul Vietnamului. Nicio masa fara nuoc cham.
INGREDIENTE
Aluat pentru vreo 4-5 clatite
112g faina de orez
35g faina de porumb
100ml lapte de cocos
375ml apa calda
1/2 lingurita de sare
1/2 lingura zahar
1/2 lingurita de turmeric
cateva fire de chives sau ceapa verde tocate marunt
Umplutura:
1 morcov taiat bastonase subtiri si optional muguri de fasole mung
200g creveti
200g burta de porc de la macelarie sau 100g de carne de porc semipreparata cu grasime, musai neafumata
1L stock de pui sau legume (merge sa folosesti si cub bio, daca nu ai stock la indemana)
Sos Nuoc Cham
20ml zeama de lime (in principiu ai nevoie de 1 lime)
50g zahar
20ml sos de peste
40 apa
12g usturoi foarte marunt
7g ardei rosu tocat foarte marunt
MOD DE PREPARARE
Incepi cu sosul. Amesteca zeama de lime, zaharul, sosul de peste si apa si pune-le pe aragaz pana aproape dau in clocot. Da oala deoparte si amesteca pana se topeste tot zaharul. Lasa-l sa se raceasca complet si apoi adauga usturoiul si ardeiul rosu. Sosul asta poate fi mancat atat cu banh zeo, cat si cu pachetele de primavara/vara sau carne.
Amesteca intr-un bol toate ingrediente cu exceptia chives si omogenizeaza bine cu un tel. Adauga firele de chives/ceapa si lasa la frigider pentru o ora. Merge si pana a doua zi, in caz ca vrei sa le ai pregatite pentru micul dejun.
Intre timp, in doua oale separate, fierbe crevetii si bucata de porc in stock. Crevetii 2 minute si carnea 15 minute. Lasa carnea sa se raceasca si apoi tai-o in bucatele cam de 2x2cm. Daca folosesti creveti si carne semipreparata, atunci doar feliezi carnea.
Incinge bine o tigaie cu peretii mai inalti (adica nu d-aia de clatite) si pune cateva picaturi de ulei, doar cat sa nu se lipeasca compozitia. Daca pui prea mult, o sa iti alunece compozitia si o sa vezi ca nu vrei asta. Pune cativa creveti si bucati de carne, rumeneste-le cam un minut si apoi toarna un strat subtire de aluat. Asigura-te ca il urci cat de mult poti si pe peretii tigaii. Cel mai simplu e sa tii tigaia inclinata si sa incepi din exterior. Pune in centrul clatite un musuroi de morcov si acopera cu un capac pentru vreo 2-3 minute. Ia capacul si mai lasa clatita cam 4 minute, pana se danteleaza pe margine si centrul nu mai este umed. Focul la aragaz trebuie sa fie mediu. Cand e gata, impaturete-o in doua si pune-o pe o farfurile.
Ca sa o mananci ca-n Vietnam, in primul rand te apuci de ea imediat, cat e fierbinte si crocanta. Rupi cu mana o bucatica de clatita si ai grija sa prinzi si un crevete, o bucata de carne sau niste legume, o asezi pe o foaie de salata, pui peste niste ierburi, o infasori imperfect si o scufunzi in sosul nuoc cham.
Atentie, acest preparat nu se poate manca fara zgomot si fara haos pe masa, dar asta e si farmecul. D-aia ziceam ca la Umami e de fapt masa de acasa cu prietenii, doar ca intr-un living mai mare. Si spalam noi vasele dupa.