Conopida coaptă întreagă a devenit o emblemă a gastronomiei israeliene datorită lui Eyal Shani, unul dintre chefii care au contribuit la poziționarea Tel Aviv-ului în turismul gastronomic. A făcut furori pe toate continentele și nu doar datorită aspectului care atrage toate privirile, ci și pentru aromele irezistibile.
Anul ăsta a fost atipic, așa că mi-am dorit ca ceea ce le ofer cadou celor dragi să transmită „Te iubesc și sunt aici. Iar asta nu depinde de nicio pandemie”. Timp și dragoste să vrem să dăruim, că de niște albușuri și niște zahăr sigur facem rost.
Tagine-ul marocan poartă acest nume de la vasul din lut cu coif pe post de capac. Acest berbecuț aromat copt lent e prânzul perfect pentru o duminică friguroasă. Te provoc să testezi rețeta chiar dacă mielul nu este carnea ta favorită. O să te surprindă.
Cu rădăcinile atribuite bucătăriei siriene, muhammara e întâlnită în tot Levantul, adică Irak, Siria, Libia, Israel, Palestina, Iordania, Turcia şi Iran. Chiar dacă rețeta variază puțin în funcție de țară, sezon și papile, ingredientele de bază sunt ardeiul, nucile și melasa de rodie.
Cu siguranță unul dintre motivele pentru care iubesc bucătăria siciliană este parmigiana. Straturi de vinete prăjite în ulei de măsline, roșii cărnoase parfumate cu busuioc proaspăt, mix de mozzarella, pecorino sicilian, scamorza sau caciocavallo afumate sau de ce brânzeturi italiene care se topesc și se intind îți e poftă, iar apoi dai nebunia la cuptor câteva minute, cât să tai o ciabatta și să deschizi o sticlă de spumant.
Chokladbollar e nelipsit din orice vitrină și oricât de modest pare, chiar e printre deserturile preferate în Suedia. Pe noi ne-a inspirat să creăm o variantă mai sănătoasă, că tot aveam exces de zhăr și grăsimi în celelalte preparate de pe tasting table-ul Umami Brunch Suedia, așa că am păstrat înfățișarea, dar am umblat puțin la fond. Am înlocuit ovăzul, untul și zahărul cu caju și fructe deshidratate.
Nu se poate să mergi la un smörgåsbord (bufet suedez) fără să te bucuri de gravlax, iar la Umami Brunch Suedia gravlaxul nostru a fost cu siguranță motiv de întors la tasting table.