Singur prin lume. Interviu cu Alex Gorun
Cu 34 de tari si teritorii autonome in care ajuns, in majoritatea ca solo traveler, cu batai de inima grabite pentru Hong Kong, Singapore, Japonia si apusurile de soare din Iordania, pasionat de decolari și de imagini care iti taie rasuflarea, Alex Gorun este primul calator intervievat de Stories to Share si cel care ne-a contaminat si pe noi sa hoinărim mai mult si apoi să dăm mai departe povestile noastre in acest spatiu.
Alex povesteste despre locurile pe care le-a vizitat cu recunostinta cu care vorbesti despre un mentor care a contribuit semnificativ la educatia ta. Ne impartaseste cu sinceritate despre experienta de a calatorii fara sa iti poarte nimeni de grija, despre a fi stapanul timpului si spiritul liber care se invarte in jurul globolui, dar si despre devenirea lui. Alex Gorun da pentru prima data voce intr-un spatiu public celor peste 100.000 de cadre facute prin lume.
Ca sa intram rapid in spiritul de calator, l-am rugat pe Alex sa faca un itinerariu demn de Lonely Planet din experientele pe care le-a trait pana acum.
Ma trezesc la Bucuresti, insa iau micul dejun in faimoasa piata de peste din Tokyo, Tsukiji Market . Mananc un sushi cu o portie serioasa de wasabi proaspat. Plin de energie, ma avant pentru cel putin doua ore la British Museum. Ajung fix la ora 10. Dupa o portie de istorie a civilizatiei, ma opresc pentru un cocktail Singapore Sling la Raffles Hotel din Singapore. Pranzul il iau undeva in Toscana, intr-o osteria din Montalcino, pentru ca ador de-a dreptul mancarea italiana. Dupa pranz, e un bun prilej de hoinareala prin Cartierul Latin si St. Germain in Paris. Spre seara, urc pe Victoria Peak din Hong Kong, unde cred ca este una dintre cele mai frumoase privelisti din lume. Cina o iau la prietenul meu Saleh din Wadi Rum, cu orez si pui in stil beduin si apoi adorm cu ochii la cele zeci de mii de stele pe care desertul iti da sansa sa le privesti insotit fiind de o liniste deplina.
Alex Gorun viseaza
De ce calatoresti?
Pentru mine calatoriile au fost una dintre cele doua surse de educatie in aceasta viata, iar cealalta nu a fost scoala clasica. Cred ca mergand prin lume iti antrenezi toleranta, curiozitatea si creativitatea. Intelegi ca noi oamenii suntem atat de diversi, doar aparent, pentru ca fix aceeasi emotie o poate avea oricare dintre noi.
Cand te-a prins „microbul” calatoriilor?
Sa tot fie vreo 14-15 ani, atunci cand aproape fortat de parintii mei am plecat intr-un tur cu autocarul in Europa. Abia cand am revenit in tara am inteles ca nu o sa pot alunga acest microb niciodata.
Ce inseamna sa fii solo traveler?
Iti antreneaza responsabilitatea si grija de sine, plus ca inveti sa te descurci in lume fara vreun pic de ajutor. Asta ar fi descrierea oficiala. Cred insa ca mie acest statut de solo traveler mi-a dat fix dorinta de a nu mai fi. In sensul ca mi-am dat seama ca au fost extrem de multe momente geniale, imagini pe care ochii mei le vedeau si erau demne de premiile de fotografie National Geographic, pe care nu le imparteam cu nimeni, si am realizat ca noi ca fiinte umane suntem facuti sa impartim acel moment din calatorie cu cineva.
Pros
1. Autonomie, mai ales daca esti un spirit liber, faptul ca esti stapanul suprem al timpului tau poate fi un plus.
2. Nu atragi atentia, esti destul de discret atunci cand calatoresti singur, parca te camuflezi mai bine printre oamenii locului, mai ales in Europa.
Cons
Trebuie sa ai tot timpul urechile ciulite si ochii larg deschisi, fiindca nu iti poarta nimeni de grija, absolut nimeni. Pana la urma se dovedeste ca atitudinea asta este obositoare, mai ales intr-o tara cu o cultura total diferita in care petreci mai mult de cateva zile. Te apuca pana la urma dorul de Romania. Chiar daca vorbesti cu alti calatori sau localnici, tot incepe sa te apese dorul de acasa. Sau poate asa sunt eu.
Este musai de incercat macar o data sa calatoresti singur prin lume. Vei puncta la capitolul autocunoastere. In mod cert nu este periculos, atat timp cat nu cauti necazurile cu lumanarea. Mai sunt o multime de oameni care fac asta in lumea asta mare.
Locuri preferate in lume
Wadi Rum, desertul iordanian – pentru mine sa privesti cerul cu mii de stele din adancul intuneric al desertului este cam cea mai impresionanta senzatie traita undeva.
Hong Kong, China – Nu-mi dau seama ce mi-a placut cel mai tare dintre forfota fostei colonii, privelistea din varful Victoria Peak sau transferul cu Star Ferry intre Kowloon si Hong Kong Island.
Gibraltar – Simt ca atunci cand esti in varful muntelui The Rock chiar poti striga „I am the king of the world” si poti fi auzit pana in Sevilia pe de o parte si pana in Tangerul african pe de alta parte.
Unde nu te-ai mai intoarce niciodata?
In anii astia in care am tot calatorit, atunci cand eram acolo, pe moment, au fost locuri pe care mintea le-a respins, poate fiindca nu facusem un research temeinic si imi imaginam ca lucrurile pe care ar fi trebuit sa le vad ar fi fost ca in fotografiile de pe internet. Daca vrei un nume, totusi, las Marocul. Si am simtit mult timp dupa ce m-am intors ca nu era tocmai o destinatie care m-a incantat. Astazi insa, dupa cam 9 ani, simt ca m-as intoarce si as aborda-o alfel si m-as bucura mai mult de spiritul lor primitor si cultura berbera din partea sahariana.
Ai locuri in care ai ajuns si ti-ai spus ca acolo vrei sa locuiesti?
Imi place prea tare Romania, fiindca aici am crescut, pentru ea ma dau jos din pat in fiecare dimineata si aici pentru mine este acasa. Dar poate mi-ar placea sa cobor dimineata din casa fix in Marea Libiei, in mica localitate Triopetra din Creta, Grecia. Insa pentru o luna ori doua.
3 lucruri de povestit nepotilor care ti s-au intamplat cand calatoreai
In desertul Wadi Rum, sub cerul instelat, un beduin un pic fumat m-a luat cu pick-up-ul sau, Toyota vechi de 30 de ani, si am inceput sa mergem cu 80 km/h, iar el stingea si aprindea farurile intr-o veselie insotita de rasul sau sagalnic.
Scuba in Marea Rosie, Aqaba, A se cunoaste faptul ca eu habar nu am sa inot si mai am si o panica nebuna de apa. Insa mi-am zis ca trebuie sa o fac, prea frumoase erau fotografiile din pliante. La prima scufundare era sa-l bag la fund pe tanarul iordanian care ma invata ce si cum. Nu stiu cum m-a calmat, fara sa ma bata. :)) Dar a merit cu varf si indesat experienta, a fost intocmai cum m-as fi uitat pe National Geographic la rezolutie 4k.
Prima masa in Sahara, oferita de berberii din Merzouga. Pe o piele de camila aruncata in mijlocul unei case din pamant, unde copiii lor misunau pe langa mine, am primit o zeama usor inchegata de legume, dar m-am bucurat mai mult apoi de un soi de lipie si curmale proaspete pe care le-am devorat cu foamea acumultata de-a lungul drumului lung de 8 ore pana acolo.
Cea mai scumpa vacanta
In mod cert a fost o gaura neasteptata la buget calatoria in Scandinavia. Au fost cam 12 zile, parca, Helsinki – Rovaniemi – Nordkapp – Alta – Oslo – Stockholm – Gotenburg – Copenhaga. Scandinavia este extrem de scumpa, au fost cred ca undeva la 2500 eur cheltuiti. Asta acum 7 ani.
Top 5 locuri pe care i le-ai recomanda unui tanar care abia acum incepe sa calatoreasca
Barcelona pentru atmosfera. Londra pentru British Museum. Amsterdam pentru diversitate. Tokyo pentru a vedea si alta fata a lumii. Roma pentru experienta culinara.
Locurile tale preferate din Romania
Transilvania cu iz sasesc. O ador de-a dreptul. Drumul de la Medias catre Fagaras prin Mosna, Pelisor, Cincu, Cincsor – in luna mai/iunie imi da o emotie aparte.
Bucataria preferata
In mod cert cea italiana. Pomodoro in orice forma, cannoli, vinul de Montepulciano.
Cel mai ciudat lucru pe care l-ai mancat intr-o calatorie
S-ar putea ca fie Okonomiyaki – un fel de clatite cu varza, noodles si carne de porc se califica la aceasta categorie. Le-am mancat de foame, pana la urma, in Hiroshima.
Cum iti alegi locurile in care calatoresti?
Sunt destul de vizual. Asa functionez eu. Asadar, ma inspira maxim fotografiile pe care le vad dintr-un anumit loc. Le frunzaresc si cand ajung la una care imi place, imi zic „vreau si eu”. De acolo urmeaza prima data o tura pe Wikitravel si Lonelyplanet sa inteleg mai multe si in principiu intra pe lista mea de dorinte pentru cutreierat.
Care sunt urmatoarele 3 calatorii pe care le planuiesti?
Am o lista intreaga. :)) Am scris-o acum niste ani pe paginile de notite din „1000 de locuri pe care sa le vezi inainte sa mori”. Ma tot gandesc la Australia, India si Islanda, nu musai in ordinea asta. Cumva este si Dubai pe acolo, dar asta este mai aproape.
Top3 resurse pentru calatori
1. Un mix intre Lonely Planet, Tripadvisor, National Geographic si o cautare pe Google „best travel in …”
2. Wikitravel
3. New York Times, The Guardian, CNN si Daily Mail mai au cateva articole interesante pe care merita sa le citesti inainte.
Cum iti cauti biletele de avion?
Kayak, Google Flights. Prima este optiunea unde in mod cert au fost totdeauna cele mai convenabile oferte. Primesc cam toate newsletterele companiilor mari si in momentul in care sunt oferte de nebatut, accesez direct.
Ce nu iti lipseste niciodata din bagaj?
O busola, un briceag elvetian si dubluri la cablurile de incarcare pentru electronice.
Impartaseste cu noi cateva ritualuri de calatorie (inainte, in timpul)
Musai sa ajung la aeroport cu 2h:30 inainte de un zbor international si 1h inainte de a lua un tren sau autobuz, mai ales daca nu cunosc prea bine imprejurimile. Astfel nu am pierdut niciodata vreun mijloc de transport. :)) Un alt ritual este de a avea un dosar cu duplicatele rezervarilor, check-in-urilor, voucherelor pentru atractiile turistice, copie de pasaport.
Tii un jurnal de calatorie?
Am tot incercat sa scriu, dar nu am reusit sa incheg ceva consistent. Am cateva destinatii scrise cu lux de amanunte ce am facut. Fiindca se intampla sa fotografiez foarte mult unde ma duc, tin un fir rosu vizual. Am totate imaginile din toate colturile lumii unde am fost.
Cu ce faci poze in vacante?
Nikon D600 si un obiectiv 24-120 f/4. Unde se poate, iau si un obiectiv tele cu mine, insa cantareste destul de mult.
Pana la cadrul care ii va aduce premiul de fotografie National Geographic, Alex Gorun continua sa vibreze la intalnirile cu noi civilizatii si la revederi pline de emotie. Calatoreste in echipa acum, pentru ca vrea sa impartaseasca magia prezentului.
Buna ziua,
Am fost cam in 30 de tari .E adevarat ca in multe am fost la lucru. Daca pot ajuta cu poze .
Buna, Dragos,
Chiar ar fi interesanta si perpectiva asta, pentru ca noi, de obicei, oricat de mult ne straduim, vedem locurile din unghiul turistului. Ne scrii, te rog, locurile in care ai mers in formularul de contact si revenim noi catre tine cu o adresa pe care sa ne trimiti si pozele si eventual sa ne raspunzi si la cateva intrebati?
Multumesc mult,
Adelina