„Get a ticket and go” – Interviu cu Andreea Pâslaru

TOUCH THE WORLD

„Get a ticket and go” – Interviu cu Andreea Pâslaru

O metoda foarte buna de a-ti testa abilitatile de orientare pe harta lumii este sa identifici macar 70% dintre tarile in care a ajuns Andreea. Iar la ultimul recesamant, facut cu ajutorul aplicatiei Been, pentru ca altfel nu mai reuseste sa le mai tina numarul, vizitase 56 de tari – aproape 60% din Europa, mare parte din Africa Centrala si de Est, un pic din America de Sud, un pic din America de Nord si un pic din Asia.

„Microbul” calatoritului il ai sau nu il ai, crede Andreea, iar ea cu siguranta il are. A inceput sa calatoreasca imediat dupa facultate, cand si-a luat un job full time, adica are o medie de 5,6 tari/an. In trei dintre aceste tari a si locuit, dupa ce in 2014 a luat decizia de a face un MBA la IESE Business School. Acela a fost momentul in care Andreea a devenit un cetatean al lumii. Nu are deloc ganduri sa se intoarca acasa, desi ii e dor de prietenii de aici, dar s-a obisnuit sa reprezinte Romania pentru cei pe care il intalneste si nu au mai auzit niciodata de tara noastra. Pentru cunoscatori, spune cu mandrie ca este di la Bacau, dar acum locuieste in tara cu cea mai mare bogatie pe cap de persoana adulta, Elvetia.

Bogatia o gaseste insa in fiecare loc in care ajunge. „Calatoriile au fost si sunt una din cele mai puternice surse de dezvoltare pentru mine”.


Autoportret de calator

Am un hastag pe care il folosesc pentru toate calatoriile mele care cred ca ma descrie ca si calator – #getaticketandgo. Recent am lansat si un cont de instagram cu acelasi nume unde pun poze de prin calatoriile mele. De foarte multe ori mi s-a intamplat sa plec in calatorii neplanificate – you just get a ticket and go si descoperi lucrurile la fata locului 🙂


Amintiri de povestit nepotilor.

Sper ca the best is yet to come dar pana acum momentele marcante au fost in Galapagos si in Uganda, cand am cazut in timp ce faceam gorilla tracking si o gorilla a sarit peste mine pentru ca eram in drumul ei.


Locuri preferate în lume

Acolo unde sunt cei dragi imi e locul cel mai aproape de suflet. Am incercat mereu sa nu ma atasez de un loc, ci mai mult de oamenii si de experientele pe care le-am avut in locurile respective. Am avut norocul sa si locuiesc in tari diferite si am invatat ca poti iubi o tara ca si turist, dar viata de zi cu zi ca si localnic poate fi un haos total. Cel mai bun exemplu aici e Romania – cred ca toata lumea care vine in vizita se indragosteste de Romania si petrece un timp minunat in tara. In schimb, cand esti rezident in Romania, e alta poveste 🙂


Ai locuri in care ai ajuns si ti-ai spus ca acolo vrei sa locuiesti?

Bineinteles, am avut cateva, insa eu imi doresc sa locuiesc doar vreo 3-4 ani intr-o tara si apoi sa move on. Cel mai puternic sentiment de „vreau sa locuiesc aici” l-am avut in Bangkok. Orasul mi s-a parut absolut superb si cu foarte multe lucruri de oferit atat din punct de vedere cultural, cat si social. Iar mancarea mi s-a parut delicioasa. Cred ca poti petrece saptamani intregi in Bangkok doar pentru „food tours”.

Barcelona, am ales-o doar pentru studii. Am vrut sa fac un MBA si am fost acceptata la IESE Business School, care in 2014 era a 7-a cea mai buna scoala de business din lume. Mai tarziu, mi-am dat seama ca mai avea un plus foarte mare: era in Barcelona si mi-a oferit ocazia de a descoperi un oras minunat, like a local. Cred ca pana o sa ies la pensie, locurile in care o sa locuiesc o sa le aleg prin prisma jobului. Cand o sa ies la pensie, o sa aleg un loc care o sa imi fie drag si atat.

Locuri noi in care sa locuiesc nu am niciunul in plan, pentru ca abia m-am mutat in Zurich :))) Mai intreaba-ma din nou peste vreo doi ani.


Cum te-ai decis din pleci din Romania?

Decizia de a pleca din Romania a venit mai mult pe partea profesionala. Personal imi era foarte bine in Romania si tanjesc si acum dupa prietenii de acolo si vibe-ul de acasa. Pe partea profesionala insa, voiam sa fac mai mult si simteam ca pot face mai mult, insa nu prea aveam unde. Asa ca dupa mai multe ciocniri cu mentalitatea romaneasca in care varsta si anii pe care ii petrecuse cineva intr-o companie contau mai mult decat rezultatele si potentialul, m-am hotarat sa plec. Apoi nepotismul, pilele si relatiile au fost ceva cu care nu m-am putut obisnui niciodata. Prefer mediile si oamenii care get their hands dirty si obtin rezultate.


Si apropo de orase in care ai locuit. Cum ar arata cel mai scurt ghid Barcelona like a local?

Aperitivo la Casa Fuster sau Majestic, mancat La Pepita si La Paradeta, urcat Montjuic pe scuter, plimbari in Raval si petrecere la W sau CDLC.

 


Itinerariul calatoriilor tale demn de Lonely Planet

Cred ca as putea face turul tarilor in care am locuit si impresii de local vs tourist, sau as putea face un intinerariu pentru natura cu povesti din Galapagos sau Serengeti sau din padurile din Uganda, unde am facut gorilla tracking.



Ce te-a determinat sa te reintorci de atatea ori pe continentul african?

Prima mea intalnire cu Africa a fost prin prisma jobului. M-am dus intr-un business trip in Africa de Sud, in Johannesburg, si nu mi-a placut foarte mult. Imi amintesc ca pe drumul de la aeroport spre hotel am observat ca toate casele aveau ziduri mari de beton ca si gard si deasupra lor sarma electrica si ma gandeam cat de nesigura e viata aici daca fiecare casa e asa blindata. Apoi m-am dus sa vizitez Cape Town si m-am simtit ca si cum as fi fost in alta tara, comparat cu Joburg. Discrepanta asta m-a atras foarte mult. Apoi am inceput sa cunosc cativa localnici si usor usor m-am indragostit de cultura, de bucuria oamenilor, de simplitatea lor si mai ales de natura. Cand eram in Romania si nu apucasem inca sa vizitez Africa, cand ma gandeam la Africa, primul lucru care imi venea in minte era un loc uscat si foarte sarac. Am vazut cu totii fotografiile care circula prin presa. Am inceput sa vizitez Africa cu asteptarea asta in minte si am descoperit ca habar nu aveam. Africa poate fi extrem de verde – vezi Uganda, e extrem de prietenoasa si primitoare, iar mancarea fenomenala. Mancarea mi-a placut cel mai mult in Tanzania, unde nu m-am mai saturat de peste si fructe de mare.

Calatoriile in Africa sunt in my top favorite si in timpul MBA-ului mi-am ales chiar si un modul in Kenya, ca sa pot petrece mai mult timp in aceasta tara si sa invat mai multe despre viata de acolo, cum functioneaza partea de business si cum as putea contribui. Cred ca despre Africa as putea vorbi zile intregi fara sa ma plictisesc.


Cum ne sfatuiesti sa abordam Africa daca suntem incepatori?

Depinde ce iti place – Africa are de toate :). Daca esti o persoana careia ii place natura, as incepe cu Tanzania si Kenya si o vizita in Serengeti. Daca ai noroc sa fii in parc in timpul migratiei, va fi o calatorie pe care nu o vei uita niciodata. Pe partea de natura cred ca se pot organiza foarte multe calatorii – depinde foarte mult de ce iti place sa faci. Pentru mine a fost speciala si calatoria in Uganda pentru gorilla tracking, insa nu e genul de vacanta pe care si-o doreste toata lumea, pentru ca e destul de intensa din punct de vedere fizic. Sa umbli cateva zile pe drumuri nebatatorite prin padure nu e usor si ai nevoie de pregatire fzica inainte si de o pauza dupa. Nu te poti duce direct la birou dupa, pentru ca te intorci mai obosit decat ai plecat :))

Daca esti o persoana careia ii place oceanul si vrei sa explorezi plaje, atunci Zanzibar, Mozambique, Mauritius au foarte multe de oferit.

Iar pe partea de cultura, Africa are foarte multe triburi indigene care si-au pastrat traditiile si pe care le poti vizita in satele in care locuiesc si poti invata despre viata lor de zi cu zi.


De ce calatoresti?

Ca sa cunosc alte culturi si oameni complet diferiti comparat cu universul meu.


Simti ca te-au transformat calatoriile?

Calatoriile au fost si sunt una din cele mai puternice surse de dezvoltare pentru mine. Am invatat foarte multe calatorind, atat despre altii, cat si despre mine si lucrurile astea mi-au fost extrem de utile pe plan personal si profesional. Momentan lucrez intr-o multinationala, intr-un rol global, asa ca lucrez cu oameni de peste tot din lume. Sa intelegi de unde vine fiecare si cum felul in care lucreaza si relationeaza cineva e conectat la cultura din care face parte si sa fii constient de lucrul asta si sa iei asta in calcul, uneori poate face diferenta dintre un proiect cu rezultate foarte bune sau ceva ce nu a mers foarte bine si e abandonat. Pe partea de empatie si inteligenta emotionala, expunerea la alte culturi, intelegerea lor si mai ales interactiunea cu alti oameni care au o educatie diferita, vin dintr-o tara diferita, te ajuta foarte mult.


Unde nu te-ai mai intoarce niciodata?

Maroc. A fost prima si singura tara in care m-am simtit nesigura ca femeie si singura in care am simtit nevoia sa ma acopar din cap pana in picioare ca sa nu atrag atentia pe strada. Mi-a placut tara, insa nu cred ca m-as mai intoarce vreodata.


Topul calatoriilor tale: #natura

1. Galapagos
2. Serengeti
3. Patagonia


Topul calatoriilor tale: #plaja

Zanzibar, Zanzibar, Zanzibar


Topul calatoriilor tale: #civilizatie

1. USA
2. Tarile nordice
3. Elvetia


Topul calatoriilor tale: #dinviitor

1. Hong Kong
2. Elvetia


Cea mai scumpa vacanta

Galapagos


Ce i-ai recomanda unui tanar care abia acum incepe sa calatoreasca?

Sa planifice cat mai putin si sa exploreze cat mai mult.


Ce nu iti lipseste niciodata din bagaj

O punga cu medicamente pentru chestii elementare – dureri de cap, indigestii, raceala, etc.


Care sunt urmatoarele 3 calatorii pe care le planuiesti?

Anul asta ma gandesc la Asia si Patagonia (partea din Argentina, pentru ca partea din Chile am vazut-o deja)


Cum iti cauti biletele de avion?

In principal momondo, skyscanner, google flights. Dar sunt abonata si la newsletterele companiilor aeriene, in caz ca apare ceva interesant.


Impartaseste cu noi cateva ritualuri de calatorie.

Inainte de a pleca undeva, ma gandesc intotdeauna daca cunosc pe cineva in tara respectiva sau daca as putea gasi macar un friend of a friend. Prefer sa cer recomandari de la localnici decat sa petrec ore intregi cautand pe net informatii, iar una din frumusetile unui MBA e ca cel mai probabil cunosti macar o persoana oriunde si mereu cer recomandari de restaurante. Imi place sa explorez pe zona de mancare si sa ma duc acolo unde se duc localnicii. Foarte rar imi fac planuri de obiective turistice – prefer sa explorez zona la fata locului.



Iata tarile in care a calatorit Andreea pe continentul american si asiatic. Pe celelalte va lasam pe voi sa le identificati pe harta.

America de Sud: Chile, Peru, Colombia, Ecuador.

North America: SUA, Guatemala si Cuba.

Asia: Cambogia, Hong Kong, Israel, Palestina, Tailanda si UAE.

LEAVE A COMMENT