Zanzibarul dincolo de portile resortului
Abia astept sa imi spuneti cum e Zanzibarul.
prietenii
Deci, cum e? Merita?
Am fost in Zanzibar si tot nu am reusit sa intelegem de unde nebunia asta cu el. Cand si de ce a devenit Zanzibarul un loc atat de cautat. Dar stati, nu aruncati inca cu papucul dupa noi. Poate doar cu comentariul.
E corect insa sa incepem acest articol cu doua precizari.
1. Nu suntem in masura sa il comparam cu prea multe locuri care raspund principalelor nevoi pentru care turistii aleg Zanzibarul: apa turquoise, nisip alb si fin, peisaj exotic. Doar cu Caraibe (Mexic si Belize), Vietnam si diverse locuri din Europa.
2. Am ales acest loc deoarece era cea mai buna varianta care raspundea nevoilor de mai sus si in plus se situa intre Africa de Sud si Kenya (cele doua puncte din itinerariul nostru) si era vreme buna la inceput de iulie.
Itinerariu Zanzibar: 1 zi in Stone Town, 5 zile la plaja in Nungwi
Dupa doua saptamani de iarna in Africa de Sud, am zis ca e timpul sa ne bucuram si de soare, ocean si fructe exotice. Parca nu mai trecea timpul ca sa aterizam mai repede in rai, ca altfel nu am fi putut descrie Zanzibarul dupa cate vazusem si citisem.
Nici nu a atins bine avionul pamantul zanzibarez, ca deja invatam prima lectie: drumul spre rai e plin de saracie.
Prin fata ochilor ne treceau ofertele resorturilor, unele mai luxoase decat altele si apoi se mixau cu aeroportul cu autoservire care parea mai darapanat decat autogarile din satele din Vietnam.
Era deja trecut de miezul noptii, dar caldura era inca greu de suportat. Ne-am strecurat cu greu printre zecile de siluete albe care se agitau in jurul nostru si am gasit in cele din urma taxiul care ne astepta. Aveam un déjà vu. Da, Maroc. Si e si normal sa semene. 98% din locuitori sunt musulmani.
STONE TOWN
In swahili „Orasul Vechi”, Stone Town a fost declarat de UNESCO Patrimoniu Mondial si asta a fost si motivul principal pentru care am ales sa stam si aici o zi. Mai exista si varianta sa facem o excursie de la resort, insa era mai scump si am fi facut vreo trei ore degeaba pe drum.
Merita vizitat? Sincer, noi nu am repeta experienta. Oricat ne-am calit in Maroc, Vietnam sau Guatemalala la mizerie si vanzatori agresivi, tot nu am fost pregatiti suficient. Poate si pentru ca veneam de la civilizatia din Africa de Sud, dar clar ne-a scos prea mult din zona de confort. Nici macar evadarea in cafenele si restaurante nu era o solutie. Dupa ce ca le puteai numara pe degetele de la o mana pe cele faine, zidurile cladirilor erau atat de groase incat nu puteam folosi hartile de pe telefon ca sa le gasim.
De ce sa vii? Pentru cladirile de piatra de la 1830, pentru istorie, daca ai rabdare sa o cauti printre ruine si maldare de gunoaie, si pentru a descoperi o alta lume. Daca ne organizam altfel succesiunea experientelor, poate am fi fost mai indulgenti, dar asa cum am trait noi calatoria acum, iti recomandam sa mergi direct la plaja si eventual sa rogi taximetristul sa iti faca un mic tur de oras, poate chiar sa te astepte 30 de minute pentru a te avanta putin si prin labirintul cu alei inguste. Vei descoperi cladiri cuprinse de igrasie si oameni prea saraci ca sa le mai salveze. Multe case stau sa cada si adesea se sprijina in capriori de lemn. Singurele care par din alte lume sunt hotelurile de 5 stele, cam toate adunate in aceiasi piateta si venite parca sa le ofere o experienta in acvariu bogatilor „aventurieri”.
LA PLAJA IN NUNGWI
Urmatoare zi, am plecat nerabdatori spre resort. Am gasit un taxi pe care l-am negociat dus-intors, adica sa vina sa ne si ia de la resort pentru a ne duce la aeroport. (Sigur puteti sa negociati la jumatate de pret fata de oferta pe care o veti avea de la hotel.)
In drum spre resort am facut si o scurta oprire de o ora la ferma condimentelor, un alt punct turistic pe care vei fi invitat sa il marchezi la un pret mult prea mare, asa ca mai bine ti-l organizezi singur. Asta daca esti pasionat de condimente, noi chiar suntem, si vrei sa vezi cum creste turmenicul, piperul, pastaile de vanilie sau cuceritoarea scortisoara. La final, te bucuri si de o nuca de cocos proaspat culeasa pentru tine, care vine la pachet cu un exercitiu de acrobatie.
Asteapta-te sa vezi multa saracie pe drum si sa ai parte chiar si de putin off road pana la poarta raiului.
Iata-ne ajunsi! Pfff! Doamne ajuta, ne-am spus. Si in stomac simteam cum se bat cap in cap cele doua lumi separate doar de o poarta. Totul venea la pachet si cu prima noastra experienta la resort.
Rochiile albe si lungi ale zanzibarezilor s-au transformat rapid in camasi inflorate, iar grija pentru ce mancam maine s-a transformat in „care e cocktail-ul zilei?”, „ce intra in all-inclusive?”, „oare prind sezlongul de pe stanca?”
Am incercat sa nu uitam pe unde am trecut, dar recunoastem ca raiul ne-a cuprins destul de repede. Ne mai opream din cand in cand si ne intrebam unde locuiesc oamenii aia care ne servesc si totodata danseaza cu noi si zambesc de aveam impresia ca li se vor agata colturile gurii de urechi.
Pe versurilor imnului turistic al insulei, Jambo (desi melodia este de fapt din Kenya), hai sa ne lasam putin purtati de val, la propriu, si sa va povestim cum se vede Zanzibarul de partea cealalta a portilor. Partea aia frumoasa. Asta daca aveti noroc sa mergeti in nord, unde plaja e accesibila, curata, are nisipul alb si foarte fin, iar oceanul e primitor. Dar e si mai scump. Dar in zona asta recomandam sa mergeti, la cat mai multe stele, pentru ca in Africa, si mai ales in Zanzibar, stelele au alta valoare. Noi am calatorit aici cu sprijinul prietenilor nostri dragi de la Fresh Holidays care in primul rand ne-au suportat bugetul restrans si pretentiile prea mari. Dar oamenii astia sunt prea faini ca sa ne fi luat la bataie. Mai mult, ne-au gasit un loc care, dupa research-ul facut cateva seri consecutive cu caiacul, avea cea mai buna pozitie de pe insula – Royal Zanzibar Beach Resort. In plus, am avut parte de un customer service impecabil. Atentie, nu va recomandam sa incercati sa mergeti la ei fara agentie.
4 lucruri care ne-au cucerit in Zanzibar
- Combinatia de stanca, nisip fin si apa turquoise
Pozele spun mai mult decat cuvintele. Putem doar sa va asiguram ca realitatea este exact asa si ca Oceanul Indian este si foarte cald.
- Fructele exotice
Probabil consumul de mango, mini banane si papaya a crescut considerabil in zilele in care am stat noi la hotel, dar nici nu se putea un mic dejun mai delicios.
- Apusurile din caiac
Soarele e altfel in Africa, iar cand intalneste oceanul, e cu atat mai frumos. Aici am vazut cele mai frumoase apusuri si ne-am bucurat de ele alunecand pe suprafata oceanului zenificat. - Spiritul zanzibarez – „Hakuna Matata” (n.r. Nicio problema)
Inca un lucru imposibil de egalat si ingredientul care suntem convinsi ca ii face pe turisti sa se intoarca aici. Oamenii muncesc, canta si danseaza cu aceiasi pofta, indiferent ca este 6 dimineata si cara saltelele pentru sezlonguri, sau e unu noaptea si ne arata dansul lor traditional.
4 lucruri care nu ne-au placut in Zanzibar
- Mancarea
Aici recunostem ca aveam si asteptari foarte mari. Mancarea in Zanzibar are acelasi gust, indiferent de locul in care o mananci sau cum se numeste. Asa ca cel mai bine mergi pe lucruri simple – peste si fructe de mare facute la gratar, legume si fructe. Natura a fost foarte generoasa cu aceasta insula. - Lumea subacvatica
Ne-am luat trei sferturi de zi pentru a merge la snorkeling sperand ca vom inota printre mii de pesti colorati, dar am vazut doar niste corali care nici nu puteau fi comparati cu cei din Belize. - Experienta pana la resort
- Preturile
Ne asteptam sa fie mult ieftin, dar nu era deloc asa. Cel putin nu in locurile unde indrazneai sa mananci. Adica era curat si aveau review-uri bune pe Trip Advisor. Aici ne referim strict la cele doua locuri in care am ajuns noi. - Lipsa palmierilor
Daca vreti sa veniti in Zanzibar pentru a lenevi pe plaja la umbra unui cocotier, sa stiti ca sunt foarte rari.
Ne-am mai intoarce? Probabil ca nu. Insa cu exceptia Stone Town-ului, recunoastem ca Zanzibarul a raspuns cu brio nevoilor noastre si nu ne-am schimba decizia de a-l include in itinerariul lunii noastre de miere. Cei care sunteti mai umblati in astfel de locuri, puteti sa analizati mai bine decat noi daca merita sau nu Zanzibarul. Cat dati pe biletul de avion, cat timp faceti pe drum, etc.