Valparaiso, Chile – paradis sau mahala?

TOUCH THE WORLD

Valparaiso, Chile – paradis sau mahala?

La doar o ora si jumatate de Santiago de Chile, sta cocotat pe dealul cu vedere la ocean excentricul Valparaiso. E atat de plin de el incat pana si pe turistii care nu l-au simpatizat reuseste sa ii convinga sa il recomande. “Nu ai cum sa vizitezi capitala fara sa iti iei o zi pentru a ajunge aici.”

Cucereste prin culoare si urcari abrupte, musteste de creativitate, e plin de baruri pe acoperisuri si miroase ca un wc public sau in cazurile fericite, doar a marijuana – cam asa am descrie pe scurt aceasta statiune de pe coasta Pacificului.

chile_storiestoshare

Primul lucru care te socheaza aici e felul in care iti calculeaza pretul taximetristii. Nu conteaza care e distanta, ci care e altitudinea. Si chiar daca initial zici ca ai avea nevoie de putina miscare, dupa ce urci o panta iti trece toata dorinta si cauti cu disperare funicularele.

Sunt vreo 2-3 zone turistice pe tot dealul plin de case colorate si graffiti-uri, asa ca sunt impanzite de turistii care isi tot cauta motive pentru care a meritat sa vina aici. Ba mai faci o poza cu un fundal creativ, ba mai bei un Pisco Sour (faimosul cocktail din Chile) sau mananci un ceviche proaspat la pret de Londra, ba mai urci o panta. Cam asta e tot ceea ce poti face aici.

Merita? Depinde ce cauti. Interesant este, fara doar si poate. Fiecare desen are o poveste, fiecare suvenir are ceva de transmis. Daca locuiesti aici si nu ai un talent artistic, esti ca Happy Feet care nu stie sa cante.

chile_storiestoshare

chile_storiestoshare

chile_storiestoshare

chile_storiestoshare

 

Daca vrei sa lenevesti pe acoperisul colorat al unuia dintre baruri, sa admiri peretii colorati care se intind pana aproape la intalnirea cu oceanul, nu ai o problema ca esti inconjurat de gunoaie si cateodata de miros de urina, atunci mergi in Valparaido, cel putin pentru o escapada de cateva ore.

Poti merge intr-unul din tururile gratuite pentru a afla povestile din spatele picturilor, poti manca unul dintre cele mai bune deserturi din Chile la Merkadito Alegre (must try lucuma cake), te poti bucura de vederea panoramica alaturi de un pahar de vin la Fauna sau La Conception, iar daca l-ai citit pe Pablo Nerruda si vrei sa vezi unde a trait, poti sa faci o urcare in panta pana la casa lui care a fost transformata in muzeu.

Vara poti lua metroul 15 minute pana la Vina del Mar, sora mai spalata si mai eleganta a lui Valparaiso si destinatia de weekend a locuitorilor din capitala. Te poti bucura de o baie in ocean si de cateva preparate locale cu peste si fructe de mare direct de la sursa. Recomandam cu incredere restaurantul Donde Willy.

chile_storiestoshare

LEAVE A COMMENT