Bucătăria siciliană are tot ce îți place în Italia, plus câte un pic de turcesc, grecesc, arăbesc și chiar franțuzesc, așa că nu a fost ușor să decidem ce să punem pe tasting table. Ne-am jucat cu aromele și texturile, am adaptat acolo unde simțeam că papilele contemporane nu mai sunt pregătite pentru așa combinații, am folosit multe produse locale și sezoniere, dar am și adus câteva colete din Sicilia (fisticul de Bronte, portocalele roșii, rulourile pentru cannoli, ricotta coaptă, orezul pentru arancini). Ce a ieși, vedeți mai jos.
Frittata cu ouă de țară și un praf de nucșoară, cartofi bio copți inainte în coajă și apoi feliați, anghinare și roșii uscate Reteta aici
Involtini de sardine. Pe jumatati de sardine proaspete si filtate, am pus un mix de stafide, fistic de Bronte, muguri de pin și pesmet. Apoi le-am rulat cu grija, le-am infipt o aschie de bambus și i-am rumenit usor la cuptor chiar înainte să ne vină invitații. Rețeta aici
Pitoni mesinezi pe care i-am umplut cu prosciutto crudo, mix de brânzeturi, salată scarola și roșii. Apoi i-am copt încet la cuptor până s-au rumenit. (stanga) Arancini quattro formaggi. Adică buluțe de orez amestecat cu parmezan și colorat cu șofran, în care am ascuns trei cuburi de brânză diferită. Apoi le-am tăvălit prin pesmet, prin ou și iar printr-un alt pesmet. Obligați de tradiție, i-am scăldat într-o baie de ulei de palmier.
Pesto-ul sicilian a echilibrat arancini și la gust și pe farfurie.
Caponata făcută de Nonna în Sicilia cu vinete, capere, masline verzi, rosii si menta
Salată de farfalline cu rucola, mozzarela românească din lapte de bivoliță de la Transilvania Lactate, pastă de măsline coapte, portocale roșii din Sicilia și busuioc roșu de la Microgreens .
Parmigiana alla Norma. Adica am facut un fusion intre pasta alla norma si faimoasa parmigiana. Straturi de vinete prajite intre care am asezat pecorino, suc de roșii de gradina si frunze de busuioc. Deasupra am pus musuroaie de ricotta coapta.
Salam cu fistic adus din Sicilia, peste care am asternut piper rasnit mai mare si inca un extra topping de fistic de Bronte
Si pe el l-am adus la degustare. Ca sa intelegem un pic cum e cu aroma aia speciala pe care se zice ca i-o dau substantele din solul amestecat cu lava de la vulcanul Etna.
Foccacia cu maia, roșii cherry, rozmarin și un pic de parmezan direct din cuptorul brutăriei Grain Trip
Bruschete de la Grain trip cu mix de verdețuri cu usturoi copt. Am blansat pe rand mangold și frunze de mustar, apoi le-am dat intalnire in tigaie cu cativa stropi de ulei de masline nefiltrat si felii de usturoi abia scos din cuptor. Nu ne-am abtinut, si am pus si un disc de percorino deasupra.
Radichio și fenicul la cuptor cu vinaigrette de portocale și muguri de pin
Brioșă coaptă special de Grain Trip pentru Umami Brunch, pe care am umplut-o, ca în Sicilia, cu înghețată de fistic de la Sweetology.
Adevărații cannoli. Rulouri crocante aduse de la cofetăria noastră preferată din Sicilia, pe care i-am umplut cu cremă densă de ricotta chiar înainte să fie devorați.
Panna cotta cu lapte de la Laptaria cu caimac și frișcă naturală Elle&Vivre, infuzată că trei tipuri de microbusuioc de la Microgreens. Peste ea am pus un coulis cu căpșuni de la Fresh din gradină pe care l-am îmbătat cu Limoncello.
Ne-am băgat nasul și în farfuriile food lover-ilor. Cum care farfurii? Bucăți de piatră naturală pe care Agricin le-a tratat cu atenție, astfel încât să se împrietenească cu uleiul de măsline pus din abundență în mâncarea siciliană.
Aroma cafelei Nespresso a dominat spațiul AWE și a atras food lover-i ca un magnet
Bulele mărunte și gustul crocant al vinurilor efervescente Friza, de la Crama Carastelec , au transformat Umami Brunch intr-o adevărate sărbătoare, mai ales că era și ziua Italiei. Iar pentru șoferi și minori, am avut bulele într-o socată nefiltrată.
După ce te îndrăgostești de gusturile Siciliei, îți dorești să te poți bucura de ele ori de câte ori vrei, așa că Microgreens le-a făcut o surpriză celor 50 de food lover-i prezenți la eveniment și le-a oferit cadou câte un microbusuioc verde care să le aducă instant Sicilia în bucătărie.
„Eu vreau s[ locuiesc într-o pădure de busuioc „