Franța pe tasting table-ul Umami Brunch

TOUCH THE WORLD

Franța pe tasting table-ul Umami Brunch

Daca iubesti mancarea, sigur bucataria frantuzeasca e ca o muza pentru tine. Asa ca era imposibil sa nu ne gandim mereu la Franta cand alegeam tematica urmatorului eveniment Umami Brunch. Si am rezistat o editie, doua, dar la a treia am cedat si am ales probabil una dintre cele mai complexe bucatarii pe care le vom aborda la Umami Brunch. Prima provocare a fost sa alegem dintre sutele de preparate frantuzesti – Ce e reprezentativ? Ce e totusi nu atat de la indemana? Ce e pe placul papilelor noastre? Dar ale lor? Ce e in sezon? Ce produse locale avem noi la dispozitie?

Am ales in cele din urma vreo 25 de preparate si apoi au inceput testele, studiul, gasirea texturilor perfecte, alegerea producatorilor – sa fie bio, sa fie de la sursa, sa fie local, sa fie artizanal, sa fie produsul neprocesat, etc

Ne-am permis pe alocuri sa si reinterpretam si ne-am bucurat de feedback-ul unui francez care a venit special de la Bacau pentru brunch si care ne-a laudat Croque Monsieur-ul cu sfecla coapta si sos Béchamel cu textura si gustul perfecte.

Am folosit cateva kilograme de unt frantuzeasc, gainile din trei gospodarii au contribuit la cele peste 130 de oua folosite doar la eveniment, nu mai calculam testele, iar la Hobby Chef am ajuns saptamanal pentru cate o ustensila noua de care aveam nevoie fie pentru french kisses, fie pentru pasta fina de usturoi, fie sa putem coace in paralel quiche-uri pentru 50 de oameni.

CROQUE MONSIEUR

Umami Brunch - Vive la France
Pain de mie de la Grain Trip cu brânză Comté maturată 12 luni, jambon de porc copt de la Baciu si o felie subtire de sfecla coaptă două ore după metoda faimosului Massimo Bottura (chef-ul pe care mai nou il urmaresc obsesiv). Le-am gratinat chiar inainte sa ajunga food lover-ii, cu extra fulgi de branza Comté si sos Béchamel facut proaspat (unul dintre cele cinci faimoase mother sauces ale bucatariei clasice). Dam mai departe reteta intr-un articol dedicat, pentru ca a iesit demential.

CROQUE MADAME

Umami Brunch - Vive la France
Adica Croque Monsieur cu oul pe post de palarie.

QUICHE

Umami Brunch - Vive la France
Aluat sfărâmicios cu umplutură aerată de ou, smantana Elle&Vire, lapte de la Laptaria cu Caimac, brânză de capră de la Timian, somon afumat, spanac tanar si macris rosu de la Microgreens.

CAMEMBERT COPT

Umami Brunch - Vive la France
Camembert românesc de la Timian (il gasiti la bacania János Bácsi din Dorobanti sau la Nasul Rosu) copt cu nuci, miere, usturoi, rozmarin si smochine, toate din surse proprii.
Reteta aici

RATATOUILLE

Umami Brunch - Vive la France
Facut in tihna cu legume bio (vanata, dovlecei galben si dovlecel star, rosii) asezate pe un sos de rosii cu ardei copt si aromat cu ierburi din Provence dar si de acasa.

COQ AU VIN

Umami Brunch - Vive la France
Intr-o duminica de vara, m-am asezat cu Silviu si am reinterpretat usor reteta originala, ca sa se potriveasca cu canicula, asa ca am schimbat vinul rosu cu un chardonnay si am copt in el rulata de pulpa de pui cu ciuperci trase in unt cu cimbru, am facut un sos din legume tinere cu accente de culoare si forma create de morcovii curcubeu, salota si ciupercile brune. Apoi i-am dat un plus de textura cu crocant de piele de pui (nu irosim nimic) si am presarat o pudra de ciuperci brune pentru extra gust.

CROCHETE DE USTUROI

Umami Brunch - Vive la France
Crocante la exterior si cu un interior cremos din usturoi si oua de tara, acest preparat gatit de Silviu dupa reteta lui Alain Ducasse este dovada clara ca francezii stiu sa ii ofere un plus de eleganta oricarui ingredient. Usturoiul blansat de trei ori si apoi fiert in lapte (nota pe care i-am dat-o noi) il lasa doar gustul ala minunat, fara mirosul de care uneori fugim,

PARFAIT DIN FICAT DE PUI

Umami Brunch - Vive la France
Sigur cel mai fin parfait pe care l-am mancat noi. Facut din ficat de pui bio si imbracat intr-un strat fin de jeleu de cirese, cu fulgi de migdale si chives de la Microgreens
Farfurie roz este lucrata manual de Poemi

CARTOFI FRANTUZESTI CU SOS DE BRANZA ROQUEFORT

Umami Brunch - Vive la France
French fries, dar din cartofi bio prajiti in untura de gasca, I-am mancat alaturi de sosul de iaurt cu branza Roquefort.

TAPENADE

Umami Brunch - Vive la France
Pasta de masline negre cu ansoa si capere. Ne-am jucam si cu plating-ul si i-am oferit preparatului un look conectat la radacini.

CREMA DE ZAHAR ARS CA-N COPILARIE

Umami Brunch - Vive la France
Reteta mamei facuta chiar de ea cu lapte de la Laptaria cu Caimac, oua de tara, pastaie de vanilie, zahar bio, un pic de coaja de lamaie bio si un sirop de zahar ars cu cold brew din cafea de specialitate si rom vechi.

BRANZA DESERT DIN LAPTE DE CAPRA

Umami Brunch - Vive la France
Rulouri de branza de la Timian imbracate in merisoare si ananas confiate.
Platou lucrat manual de Poemi

SAVARINE

Umami Brunch - Vive la France
Insiropate cu sirop de citrice si umplute cu mix de fructe de padure si capsuni. Cel mai fotogenic desert de la Umami Brunch a fost faurit de Olguta Iliescu, creatorul din spatele Pastry Workshop si cel mai nou om din echipa Umami Brunch.

MENDIANTS

Umami Brunch - Vive la France
Tot Olguta a facut si delicatele mendiants din ciocolata ruby cu piper roz, ghimbir si merisoare. Ciocolata Ruby a fost descoperita acum 2 ani de Barry Callebaut si se face dintr-un anumit tip de boabe de cacao. Rozul asta minunat nu e dat nici de colorant si nici de fructe, chiar daca gustul este usor fructat. Ne bucuram ca am avut al patru tip de ciocolata din lume pe tasting table-ul Umami Brunch.

MINI MADLENE

Umami Brunch - Vive la France
Madlene pufoase facute dupa reteta lui Dominique Ansel cu unt frantuzesc si parfumate cu coaja de lamaie si citrice. Le-am savurat fierbinti alaturi de lemon curd. Francezii le prefera simple, alaturi de o cana de ceai sau cafea.

FRENCH KISSES

Umami Brunch - Vive la France
Bezele sau merinques in franceza, cu lavanda si pudra de afine.

CROISSANTE

Umami Brunch - Vive la France
Mini croissante cu unt și 100% maia direct din cuptoarele Grain Trip

DULCEATA DE CAISE CU UNT FRANTUZESC DEMI-SARAT

Umami Brunch - Vive la France
Francezii au o obsesie pentru dulceata de caise, iar noi avem o obsesie pentru produse locale, asa ca am ales dulceata lu Razvan de la Pravalia Indicel.

PAINE CU SUPA DE CEAPA SI BRANZA GRUYERE

Umami Brunch - Vive la France
Daca francezii pun paine in supa de ceapa, Grain Trip a pus supa in paine si a mai adaugat si niste branza frantuzeasca.

PAIN D’EPI

Umami Brunch - Vive la France
Painea spic de la Grain Trip sau cum te poate iubi soacra indiferent ce bucata de paine alegi. Noi am ales sa ii punem si cateva nuci ca sa mearga bine cu camembertul copt.

DRINKS

Umami Brunch - Vive la France
Crocanta Friza de la Crama Carastelec
si socata cu capsuni
Umami Brunch - Vive la France
Vive la France!
Umami Brunch - Vive la France
Umami Brunch – Vive la France intr-o atmosfera frantuzeasca creata de minunata Valentina de la Atelier Interesart.

Mancarea, pentru a fi degustata folosind pupilele, are nevoie si de lumina perfecta, nu doar de ingrediente de buna calitate si de tehnica buna. Fara filtru, dar cu #f64studio #umamibrunch #sigma16mm14 si #sigma30mm14

Umami Brunch este un concept de eveniment lunar dedicat food lover-ilor și organizat sub forma unui tasting table pe care se regăsesc gusturi specifice diverselor locuri din lume, în funcție de tematica fiecărui eveniment (de fiecare data, bucataria altei tari), dar și comfort food, adică acele preparate care ne amintesc de acasă. Daca vrei sa fii la curent cu urmatoarele editii Umami Brunch, da join comunitatii food loverilor.

LEAVE A COMMENT