Cuba in 12 zile

TOUCH THE WORLD

Cuba in 12 zile

Havana, Vinales și Trinidad

NEK08891
CUBA 2019

Am vizitat triunghiul de aur al Cubei: Havana, Vinales și Trinidad, plus Cienfuegos în luna Decembrie 2019. 3 nopți în Havana, 3 nopți în Vinales, 3 nopți în Trinidad, 2 nopți în Cienfuegos și 1 noapte în Havana. 

HAVANA

NEK09267

In Havana am stat in Vedado, cartier rezidential unde densitatea de localnici e mult mai mare, iar de acolo am mers în Havana Vieja atât cu autobuzul, cu colectivos, cat si pe jos(maxim 1 ora de mers lejer). Am strabatut în lung si-n lat Havana Vieja, am fost la Museo de Revolution cu ghid, altfel nu prea ai ce sa intelegi, de vazut nici atat cu exceptia barcii, Grandma, care l-a adus pe Fidel Castro din Mexic cu ocazia revolutiei.  Am testat mai multe variante de restaurante, de la cele locale tip Palladar (desi am mers dupa recomandare, nu-l putem recomanda pentru ca suntem convinsi  acum ca oriunde se poate mai bine, fiind doar numele de Dona Eutimia), la cele cu bucătărie un pic mai îngrijită: 

 • Al Carbon, unde pulpa de porc de lapte a fost genială, 
 • El Frente: mâncare tip gastrobar european, foarte bună, am încercat langosta care a fost gustoasă, dar nu te aștepta la ceva wow, bucătăria cubaneză e wow doar.prin faptul ca nu te surprinde cu nimic.
 • Înghețata Coppelia la doar 5 Cup am incervat experienta înghețatei comuniste, am stat chiar și la una din cele 6 cozi de la deschidere pentru 30 de minute.
 • El cafe pentru cafea, micul dejun și sandvișuri, foarte placut, am revenit și a doua zi aici atat pentru atmosfera, cat si pentru mancare.
 • El Dandy unde am mâncat cei mai buni tacos din Cuba
 • O’Reilly 304 unde barmanul ne-a incantat cu doua cocktail-uri foarte bune, deosebite chiar, plus ca ne-a recomandat și o discotecă 😬, aici doar am băut.

VINALES

SIL00226

Apoi am plecat spre Vinales cu un taxi colectivos in care am avut noroc sa fim doar noi 2, o mașină noua, cu aer condiționat si spatiu suficient.

In Vinales am fost in prima zi doar prin sat, la pas, si înainte de apus am lenevit la hotel La Ermita pe cate un sezlong admirand panorama vaii. A doua zi in prima parte a zilei intr-o excursie calare la o ferma de tutun (nu era perioada culesului tutunului, deci doar pe câmp câteva fiicele și Casas del Tabacos unde il usuca goale). Am descoperit romul local Guayabita del Pinar, bun.

Apoi în partea a doua a zilei am plecat cu scuterul pentru panorama de la hotel Los Jasmines, mai spectaculoasă decât cea de la La Ermita. In a treia zi am mers 80 km cu scuterul prin zona rurala, fără a intra la celebrele obiective turistice, niște peșteri, descoperindu-l pe Alesi, proprietarul unei plantații de ananas care a doua zi s pregatea sa își cumpere o LADA, de 30.000 CUC, cam cat reușise el sa stranga in 3 ani de muncă pe propria plantatie, plantație de peste 1700 de ananasi, producând și plante noi pentru alti producători, nu doar fructe. În Vinales am mancat/baut la:

 • El Olivo, pentru cordero(miel)
 • 3 Jotas, pentru cocktail-uri, dar și mâncarea e super bună 
 • Mogote Art(fix lângă pictura preistorica), pentru coastele de porc,
 • la un Palladar recomandat de gazda(cel mai scump și cel mai slab)
 • la un bar la care ne-am oprit la întâmplare. Primele 3 merită încercate, toate au mâncare foarte buna și cocktail-uri savuroase.

TRINIDAD

SIL01377

Am plecat spre Trinidad dimineața la 7 cu Transgaviota, 37 cuc/pers, rezervare făcută în prima zi când am ajuns în Vinales, am ajuns la 15.30 în Trinidad, călătoria a fost comodă, chiar am scris cuminte și articolul pe care l-ai citit pana aici.

In Trinidad am stat 3 nopti, prima seara am petrecut-o la recomandarea gazdei dinainte de apus la restaurantul Vista Gourmet: mâncare buna(ciolan de porc la copt lent) și priveliste frumoasa (se vede marea și panorama orașului) plus super customer service cu formular de feedback chiar.

A doua zi am luat micul dejun la Adita Cafe cu o pizza napoletana(arata bine și burgerul) apoi am hoinarit pe strazi printre turiști și localnici am mers la apus din nou la Vista Gourmet și apoi la salsa cu prieteni noi români si iar a treia zi la plajă cu autobuzul supraetajat(5 CUC/pers dus întors). Micul dejun l-am luat la gazdă combinat(ouăle de la ei și avocado de la noi). Am stat toată ziua la plaja.

A treia zi în Trinidad am hoinarit pe străzi, micul dejun tot la Adita Cafe(sora Restaurantului San Jose) cu un sandvis cubano especial(bun, plin de queso, jamon și cerdo cubano). Am schimbat ultimii bani cash la o cadeca, deschisa si în weekend si o parte am dat-o pe suveniruri, cea mai buna(pret și diversitate) oferta de suveniruri din toata excursia. Am luat un mini pranz(Aguacate și humus) la „La Redaccione„. Trinidad a fost locul unde mancarea a fost atat de buna incat am revenit in 3 din 4 restaurante sa mancam si a doua oara.

CIENFUEGOS

SIL01863
Cienfuegos

Am luat Viazul pana in Cienfuegos dupa amiaza. Cienfuegos a fost prea mult. Nimic special de vazut, cateva cladiri renovate, apusul in laguna, Palacio del Valle și cam atât, e fix pentru o după amiază, nu pentru 2 nopți, mai ales pe weekend sau miercurea când sunt discotecile guvernamentale(grădinile de vara). Am mâncat de 3 ori de la Dona Nora(berbec bun copt lent și sucul de mango) și o data la Lagorda(foarte buna mâncarea dar cam scumpa, 18 CUC) la apus în zona Punta Gorda. Ne-am trezit la 01.00 noaptea de zarva creata de discoteca de la 1km distanță, am mers pana acolo ca la vecini sa ii rugam sa dea muzica mai încet, dar nu aveai cu cine, era haos de puștani beți, ca pe vremuri în anii 2000 la noi 😬.

HAVANA

Am negociat un colectivos din Parcul Saint Marti care a fost super ok, ne-a luat la timp, mașină nouă, MG, spațioasă, ne-a lăsat la cazare pentru ultima zi in Havana. Desi am asteptat cu emotii masina pentru ca „rezervarea” a durat 3 minute in centrul parcului din Cienfuegos cu un tip neautorizat, pentru a economisi 10 CUC, am sperat ca va veni la ora stabilita. Din fericire totul a fost perfect, a venit la timp si am plecat relaxati spre Havana unde am petrecut ultima jumatate de zi si ultimii bani.

Dimineata am luat taxiul direct spre aeroport, un drum de 30-40 de minute, fara probleme. In aerorport la plecare nu ai ce sa faci dimineata, toate cele 3-4 magazine se deschid la 9, doar cel de bauturi si tigari se deschide mai devreme, dar preturile sunt mai mari ca in oras.

NEK08891
O tura rapida prin Cuba vazuta de noi
LEAVE A COMMENT