Angkor pe bicicleta
E opt dimineata si pe drumul care duce spre Angkor are loc o competitie nedeclarata. Linia de finish pare insa ca ne-a surprins pe toti. Autocare, Tuk-Tuk-uri, scutere si motociclete incearca sa castige ultimii metri. Ne strecuram printre ele si gata, am ajuns. Suntem la casa de bilete. Zambim frumos la camera, intindem cei 20 de dolari si primim biletul de acces la cel mai mare complex religios din lume si unul dintre cele mai vizitate locuri – Angkor.
Ne-am hotarat sa vedem a saptea minune a lumii pe bicicleta.
Parcul Arheologic Angkor are o suprafata de 400 km2 si include ruinele fostelor capitale ale Imperiului Khmer. In functie de cat timp ai rezervat pentru Angkor (0 zi, doua, trei, sapte), alegi traseul potrivit. Noi am avut doar o zi la dispozitie. Stim, inadmisibil. Dar daca te organizezi bine si nu esti genul de calator care admira fiecare pietricica, atunci o sa reusesti sa vezi cele mai importante locuri si sa simti si atmosfera.
Itinerariul nostru: Angkor Wat, Angkor Thom (ultima capitala a imperiului Khmer), templul Bayon (faimos pentru sutele de fețe sculptate in piatra) si Ta Prohm Kel (cunoscut si din filmul Tomb Raider).
Planul era sa vizitam Angkor Wat-ul ca la carte, adica la rasarit. Dar cele 19 ore petrecute pe drum din Phu Quoc (Vietnam) pana in Siem Reap (Cambodgia) si gandul ca aveam de pedalat cativa kilometri pe intuneric ne-au convins sa mai dormim putin. Chiar si asa, nu am simtit numarul mare de turisti.
Constructia templului (wat) a inceput in secolul XII si este cel mai reprezentativ simbol religios al khmerilor.
De la Angkor Wat am continuat spre Bayon. Caldura deja devenise inamicul nostru, asa ca ne-am bucurat de umbra copacilor care ne-au insotit pana la poarta ultimei capitale a Imperiului Khmer – Angkor Thom (Marele Oras).
Ambuteiajul cauzat de poarta prea ingusta vine si cu un cadou. Imaginea care ne-a ramas intiparita pe retina si care ne apare de fiecare data in minte cand ne gandim la Angkor. Ce-i drept, nu ti se intampla in fiecare zi sa stai in trafic cu tuk-tuk-uri, elefanti, motociclete, biciclete si masini. Daca ai noroc, ti se alatura si cate o maimuta.
Cel mai mult ne doream sa ajungem la Ta Prohm Kel, asa ca l-am lasat la sfarsitul itinerariului, ca sa ne putem bucura de el in tihna.
Aici, natura traieste in armonie cu ce a creat omul. Semintele carate de pasari in structura constructiilor s-au transformat in copaci imensi care, odata cu vremea, au strans din ce in ce mai tare in ramuri templele, ca sa le protejeze. Dar, ca in viata, cand s-au prapadit, si cladirile au inceput sa se darame, precum vaduvele care nu mai au putere sa traiasca singure pe lume.
TRANSPORT
Majoritatea turistilor alege sa inchirieze Tuk-Tuk-uri pentru a vizita templetele. Noi am preferat sa dam doar 2 dolari/bicicleta si sa avem libertate totala. In plus, faci sport si scapi si de zgomotul si noxele motorului. Dar ai nevoie de conditie fizica si rezistenta la praf. Cel mai scurt traseu are 18,5 Km, fara sa calculam cat ai de mers de la hotel pana la Angkor. Noi ne-am cazat undeva la jumatate distantei dintre Siem Reap si Angkor. Sunt si portiuni de drum neasfaltate, asa ca pregateste-te si pentru off-road. Daca vrei sa vezi rasaritul, Tuk-Tuk-ul e cea mai sigura optiune. Altfel ar trebui sa pedalezi pe intuneric intr-o zona care nu e tocmai prietenoasa.