Bucatari in Noua Zeelanda

TOUCH THE WORLD

Bucatari in Noua Zeelanda

Sunt deja cunoscute pasiunile noastre pentru mancare, ideal locala, si pentru gatit. Iar daca in mod normal am spune ca merg mana in mana, in calatorii alegem sa nu gatim pentru ca simtim ca am rata sansa de a descoperi bucatarii noi, de a interactiona cu localnicii si cu alti calatori si, in plus, am pierde timpul cu ceva ce nu ne imbogateste calatoria.

Si filozofia asta de calatorie am aplicat-o negresit pana in urma cu 10 zile, cand am ajuns in Noua Zeelanda. Iata ce ne-a facut sa ne razgandim si de ce iti recomandam cu caldura sa faci si tu acelasi lucru daca ajungi aici:

Majoritatea locurilor de cazare au bucatarii superdotate

In Noua Zeelanda exista o cultura a autorulotelor, asa ca pe langa multitudinea de locuri dedicate lor care sunt amenajate cu toalete, locuri de luat masa si apa curenta, majoritatea locurilor de campare au si optiuni de cazare pentru buget mic si mediu in camere cu mai multe paturi, camere private sau chiar variante deluxe. Fiecare astfel de loc are o bucatarie cu mai multe dotari decat avem acasa multi dintre noi – cuptoare, gratare, plite electrice, grill-uri profesionale, prajitor de paine, oala electrica, ustensile de tot felul, vesela, tigai de teflon,de piatra, de fonta, de orice si lista ar putea continua cateva paragrafe bune. 

Atmosfera din bucataria unui camping din Noua Zeelanda

Dar nu doar acest spatii mari au bucatarii. Practic oriunde te cazezi ai cel putin o bucatarie de 2×2 unde sa iti prajesti un ou, sa iti faci o cafea si sa pui ceva la frigider. E mare nebunie la ei cu niste cuptoare electrice de dimensiuna unui cuptor cu microunde, unele chiar si cu plita pe partea superioara. Deci cuptoarele astea sunt in fiecare bucatarie, daca nu cumva au altele mult mai performante. 

Ai sansa sa interactionezi cu alti calatori din Noua Zeelanda si din lume

Bucatariile despre care am povestit mai sus exista pentru ca oamenii le folosesc, deci aici e locul ideal in care sa intalnesti alti calatori si sa stai la povesti cu ei. Oricat ai fi de introvert, tot vei avea nevoie de putina sare, sa gasesti o tava sau sa imparti spatiul de spalat vase. Iar daca ce gatesti arata bine, devii instant subiectul de discutie. Ni s-a intamplat destul de des, ba chiar am primit si recomandari de locuri cu produse super calitative, cum ar fi o somonerie unde vindeau un sashimi absolut genial. Chiar daca somonul era de crescatorie, era organic, iar ferma era pusa chiar pe canalul glaciar de la muntele Cook.

Traiesti ca localnicii

Ca sa iti gatesti, e nevoie sa mergi la cumparaturi. Asa ca te familiarizezi mult mai repede cu produsele lor, cu ce consuma mai des, ce nu consuma, poate unde sunt locurile de unde cumpara localnicii. Te mai intalnesti cu oameni la rafturi si vezi ce pun in cos. De exemplu, un lucru pe care l-am observat in supermarket este ca oamenii de aici au o obsesie cu recunoasterile obtinute prin premii. Deci daca un produs e bun, atunci trebuie sa aiba o bulina pe care sa scrie ce premiu a luat, ce medalie, cand, etc. Poti sa dai peste o branza sau un vin care are si 5 buline.  

Lantul de supermarket-uri New World
nor

Foarte important in Noua Zeelanda este sa consumi produse locale, asa ca inclusiv laptele trecut la ingrediente pe o inghetata e mentionat ca fiind din Noua Zeelanda. Supermarketurile sunt marketate ca fiind conduse de localnici. 

Mananci produse de calitate exceptionala la pret de restaurant de tip fast food

Totul este scump in Noua Zeelanda, dar daca de unele lucruri poti sa te lipsesti, de mancare e cam greu. La preturi decente, adica undeva la 12-15 euro/felul de mancare, mananci intr-un loc comun, fara niciun fel de pretentii. Si la asta intotdeauna mai adaugi un aperitiv, un desert, sau cel putin ceva de baut, deci nota ajunge sa fie semnificativa pentru doua persoane. Daca iti gatesti, cu banii pentru un fel de mancare iti cumperi pentru doua persoane o carne de miel sau de vita de foarte buna calitate, adica cu buline, ori niste file de peste abia scos din ocean. Mai adaugi o sticla de vin si ce mai vrei tu si tot esti undeva la jumatatea notei de plata de la un restaurant banal.

nor
Nu mai depinzi de programul restaurantelor

In Noua Zeelanda, restaurantele au program mai scurt, plus ca intre 15 si 17 sunt de obicei inchise, ori cele deschise sunt fie turistice si scumpe, fie niste fast food-uri ordinare. Iar cand faci road trip si vrei sa te bucuri de ce iti iese in cale, nu poti sa ai un program atat de organizat de mese, ori sa stii exact in ce oras vrei sa mamanci ca sa faci rezervare din timp sau sa te sincronizezi cu programul lor. 

ozedf
Tu stabilesti unde vrei sa fie restaurantul tau si ai mereu cea mai buna masa 

Fiecare dintre noi suntem dispusi cateodata sa platim pentru a manca with a view, dar chiar si asa, tot nu te poti bucura de o cafea cu vedere la ocean, pe o plaja doar a ta, sa iei pranzul cu vedere directa la ghetarul Fox, ori sa mananci intr-un parc natural cu stelele deasupra mesei pe post de lampadar. Asta doar daca nu propriul „restaurant mobil”.

Sashimi cu vedere la podgoriile din Otago
Pranz cu vedere la ghetarul Fox
Noua Zeelanda nu este faimoasa pentru mancare

Suntem food lovers si in niciun caz nu am rata sansa de a ne bucura de preparatele unei bucatarii, dar cu o conditie, ca ele sa existe. Dar in Noua Zeelanda, doar produsele lor sunt faimoase in lume – vezi carnea de miel sau vita pentru care platim foarte foarte mult acasa. Iar cand vine vorba de gatit, cu exceptia catorva restaurante care au imprumutat tehnici din alte tari sau si-au scolit chef-ii in afara NZ, nu prea ai ce sa testezi. Poate doar niste placinte sau un burger mai creativ. 

Sigur ca in toata povestea asta cu gatitul sunt si dezavantaje pe care e bine sa le iei in calcul. In primul rand gatitul in sine. Daca nu iti place deloc sa gatesti, adica nici macar sa amesteci o salata cu cateva felii de somon sau sa pui pe gratar o friptura gata asezonata, atunci e clar ca devine o corvoada propunerea noastra. Apoi mai sunt de luat in calcul vizitele la supermarket si transportul mancarii (pentru transport e foarte interesant ca in toate locurile primesti gratuit gheata pentru transport, semn ca sunt foarte obisnuiti cu astfel de cereri). Si nu in ultimul rand, timpul de gatit si de spalat vasele. 

Faptul ca ne-am gatit in multe locuri ne-a oferit si un surplus de bani pe care i-am folosit sa mancam in restaurante cu ambitii mai mari, care sunt recunoscute in Noua Zeelanda sau poate in lume. Totodata nu am ratat locuri recomandate online sau direct de catre localnici pentru placinte, cei mai buni burger din lume (aici si CNN si National Geographic spun acelasi lucru, revenim cu recenzia), mic dejun demential, etc. In Noua Zeelanda exista clar o cultura a cafelei de specialitate, deci cafenelele au fost mereu pe radarul nostru, impreuna cu deserturile dementiale pe care le propun. Scriem separat un ghid dedicat gurmanzilor care vin in Noua Zeelanda. 

LEAVE A COMMENT